Vakantie Zweden

Stockholm wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Deze trendy en culturele stad is namelijk gebouwd op 14 eilandjes die met bruggen met elkaar verbonden zijn. Stockholm is een fantastische stad voor een bezoek van enkele dagen. Dat geldt ook voor Göteborg, gelegen aan de westkust van Zweden. Het is de grootste havenstad van Zweden. De derde stad van Zweden is Malmö. Malmö ligt in de meest zuidelijke provincie Skane, het oudst bewoonde gebied van Zweden. In deze streek zijn veel bezienswaardige kastelen te vinden, maar ook het natuurschoon, met vooral veel bossen en heuvelruggen, mag niet ongenoemd blijven. Dat geldt natuurlijk ook voor de natuur in de rest van Zweden, want naast cultuur is Zweden – net als de Scandinavische buurlanden – bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers!

Grensdocumenten

Voor Zweden is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden wij u aan navraag te doen bij de ambassade. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten. Peter Langhout Reizen kan niet aansprakelijk gesteld worden indien u tijdens de reis niet over de juiste grensdocumenten beschikt. Alle hieruit voortvloeiende kosten zijn voor eigen rekening.

Inentingen

Voor zover bekend zijn vaccinaties niet verplicht; raadpleeg voor actuele informatie de plaatselijke GGD.

Tijdsverschil

Gedurende het gehele jaar is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zweden.

Autozaken

(loodvrije) Benzine is bijna overal verkrijgbaar in Zweden. Houdt u er wel rekening mee dat het aantal benzinestations in Midden- en Noord-Zweden beperkt is. Het is aan te raden eventueel een lijst van benzinestations mee te nemen. Diesel is vaak niet verkrijgbaar bij de benzinestations die 24 uur per dag open zijn en waar u zelf kunt tanken. LPG is beperkt verkrijgbaar in het zuiden en midden van Zweden. En in het noorden zelfs zeer moeilijk te verkrijgen. Rijdt u op LPG, raadpleegt u dan de LPG-gids die verkrijgbaar is bij de ANWB. Wanneer u op LPG rijdt is het ook goed om te weten dat de Nederlandse aansluiting van de LPG-vulnippel niet correspondeert met de Zweedse tankaansluiting. U heeft dus ook altijd een verloopnippel nodig (verkrijgbaar bij ANWB).

Verder geldt dat - op de Sontbrug en de congestion tax in Stockholm na – bijna alle wegen in Zweden tolvrij zijn.

Pech onderweg
Om problemen bij pech onderweg te voorkomen, dient u te allen tijde de groene kaart van uw verzekeringsmaatschappij bij de hand te houden, evenals uw paspoort en geldig rijbewijs. Daarnaast adviseren wij u om een goede reis- en kredietbrief af te sluiten voor uw auto. Mocht u onverhoopt met pech komen te staan, dan is het goed om te weten dat u een beroep kunt doen op het landelijk nummer voor politie, ambulance en brandweer. Dit is – net als in Nederland - 112.