Vakantie Scandinavie

Scandinavië is eigenlijk geen land. Het is de naam waarmee een groot gebied in het noorden van Europa wordt aangeduid. De term Scandinavië wordt op verschillende manieren gebruikt. Geografisch gezien is de regio bijvoorbeeld groter dan politiek gezien. Bij deze laatste behoren Denemarken, Noorwegen en Zweden tot Scandinavië. En dat is het Scandinavië waar wij bij de samenstelling van onze Scandinavië reizen vanuit gaan. Een enorm groot gebied van meer dan een miljoen vierkante kilometer, met enorm veel vakantie mogelijkheden!

Grensdocumenten

Voor alle landen van Scandinavië heeft u een geldig Nederlands paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden wij u aan navraag te doen bij de ambassade. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten. Peter Langhout Reizen kan niet aansprakelijk gesteld worden indien u tijdens de reis niet over de juiste grensdocumenten beschikt. Alle hieruit voortvloeiende kosten zijn voor eigen rekening.

Inentingen

Voor zover bekend zijn vaccinaties niet verplicht; raadpleeg voor actuele informatie de plaatselijke GGD.

Tijdsverschil

Gedurende het gehele jaar is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Scandinavië.

Autozaken

Het wegennet in Scandinavië is in een goede staat. Alle rode en gele wegen op de ANWB routekaarten zijn goed te berijden met normale personenauto's. Houdt u er wel rekening mee, dat het aantal benzinestations in de minder dicht bevolkte gebieden beduidend minder dicht is als u in Nederland gewend bent. En rijdt u op LPG, houdt u er dan tevens rekening mee dat LPG beperkt verkrijgbaar is. En wanneer LPG verkrijgbaar is, de prijs hoog ligt en de Nederlandse aansluiting van de LPG-vulnippel niet (altijd) correspondeert met de Scandinavische tankaansluiting. Wij raden u derhalve aan een verloopnippel mee te nemen (verkrijgbaar bij ANWB).

Pech onderweg
Om problemen bij pech onderweg te voorkomen, dient u te allen tijde de groene kaart van uw verzekeringsmaatschappij bij de hand te houden, evenals uw paspoort en geldig rijbewijs. Uw auto moet verplicht verzekerd zijn wanneer u in Scandinavië rijdt. Wij adviseren u ook om een goede reis- en kredietbrief af te sluiten voor uw auto. Mocht u onverhoopt met pech komen te staan, dan is het goed om te weten dat u een beroep kunt doen op het landelijk nummer voor politie, ambulance en brandweer. Dit is – net als in Nederland - 112.

Tolwegen

De meeste wegen in Denemarken en Zweden zijn op twee bruggen na tolvrij. Wel moet in Zweden tol betaald worden bij het binnenrijden van de hoofdstad Stockholm. Er is geen mogelijkheid om de tol contant ter plekke te betalen. Buitenlandse bestuurders worden geacht via het systeem EPass24 te betalen. Informeert u voor u op reis gaat naar de exacte werking van dit systeem bij de ANWB of kijk voor meer informatie op internet.

Voor Noorwegen geldt dat op een aantal hoofdwegen tol geheven wordt. Ook hier hebben de meeste stations een automatische heffing. Teneinde de tol te voldoen, dient u zich uiterlijk drie dagen na het passeren van het eerste tolpoortje te registreren op de website van CS Autopass. Voor de registratie heeft u een creditcard nodig, die nog minimaal 3 maanden geldig is. Meer informatie hierover ontvangt u bij de bevestiging van uw reis. U kunt uw kenteken eventueel ook al voor vertrek via deze website registreren. Dit kan uiterlijk 14 dagen voor het passeren van het eerste tolstation. Komende vanuit Göteborg, zult u doorgaans op de eerste dag in Noorwegen al te maken krijgen met de tolwegen. Heeft u uw auto niet geregistreerd en is er ter plaatse geen mogelijkheid om contant te betalen, dan krijgt u automatisch de rekening thuisgestuurd. Houdt u er echter rekening mee, dat dit extra kosten kan opleveren.