Themareis historie WO II

|
Elk jaar staan we op 4 en 5 mei stil bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De groep mensen die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, wordt elk jaar kleiner. Ook wij hebben de oorlog niet bewust mee gemaakt, maar hebben via oudere familieleden wel verhalen gehoord. Voor ons is het thema WO II ook nog altijd actueel, zeker met alles wat er op dit moment gebeurd in de wereld. En volgens ons is iedereen het er unaniem over eens, dat dit alles nooit meer zou mogen gebeuren. Vanwege onze interesse voor geschiedenis en met name de Tweede Wereldoorlog wilden wij al langere tijd een aantal plaatsen bezoeken die nauw verbonden zijn met het thema WO II.

Zo kwamen wij uit bij de themareis van Peter Langhout Reizen, een busreis historie Tweede Wereldoorlog. In eerste instantie vroegen wij ons af of een hele themareis niet te zwaar zou zijn voor de vakantie. Immers zijn het veel trieste verhalen die de leidraad vormen voor de historische bezienswaardigheden. In het verleden zijn wij echter ook naar Berlijn, Krakau en Auschwitz geweest, evenals naar Normandië en de landingsstranden. Ook tijdens die vakanties hebben wij stil gestaan bij de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. En vanwege het historische karakter en het feit, dat wij tijdens beide eerdere reizen ook ontzettend veel gezien hebben, besloten wij te boeken voor de busreis Tweede Wereldoorlog.

Als eerste bezochten we Nürnberg. Een prachtige middeleeuwse stad, die helaas in de oorlog volledig verwoest is door de Amerikanen. Hitler opereerde namelijk vanuit Nürnberg, waar in 1935 de Nürnberger wetten werden afgekondigd. Deze wetten leverden de basis voor de latere Joden vervolgingen tijdens WO II. In het documentatiecentrum krijg je een duidelijk beeld van het megalomane karakter van de NSDAP, de partij van Hitler.

Via het concentratiekamp Dachau gingen we de volgende dag door naar München, waar de NSDAP van Hitler ooit geboren is en ook groot geworden is. Na de indrukken van Nürnberg en Dachau besluiten wij om de middag rustig in de stad door te brengen en te genieten van de vele bezienswaardigheden die München rijk is. We wandelen over de Marienplatz, bewonderen het stadhuis en nemen onder meer een kijkje bij de Frauenkirche, de kerk die bijna op alle ansichtkaarten van München staat afgebeeld.

Na een goede nacht in het hotel zijn we de andere dag weer klaar om de geschiedenis in te duiken. We rijden naar Berchtesgaden, prachtig gelegen tussen de hoge bergen in het zuidoosten van Beieren. Bekend is vooral de Watzman, een karakteristieke bergtop die ook op veel foto's en kaarten te zien is in deze omgeving. Onze aandacht lag echter niet bij de natuur, maar bij het Kehlsteinhaus, het huis dat Hitler cadeau heeft gekregen van zijn partij. Verrassend genoeg is er bij het Adelaarsnest niet zo heel veel dat aan Hitler herinnert. We hebben begrepen dat dit bewust is om te voorkomen dat het Adelaarsnest door nazi-aanhangers als bedevaartsoord wordt gezien. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Kehlsteinhaus en alles wat daarbij hoort, kunnen wij daarom aanraden om zeker een bezoek te brengen aan het documentatiecentrum aan de voet van de berg waarop het Adelaarsnest ligt.

Via de prachtige stad Regensburg gaan we de volgende dag richting het noorden, richting Dresden en Berlijn. Dresden was volgens de reisgids ooit één van de mooiste steden van Duitsland en wellicht zelfs van heel Europa. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is de stad helaas zwaar getroffen door bombardementen van de geallieerden, die de hele stad in puin veranderden. Na de oorlog verdween het puin jarenlang achter het ijzeren gordijn. Vandaag de dag is de stad echter weer volledig herbouwd, veelal in de oude stijl. Een prachtige stad!

Het zal niemand verbazen dat we in Berlijn tijd te kort hadden om alles te zien en te doen dat te maken heeft met het thema van onze reis. Het aantal bezienswaardigheden, musea, herdenkingsmonumenten e.d. is gewoonweg te groot om in enkele dagen te bezoeken. Dit betekende dat we keuzes moesten maken. Natuurlijk mocht de Brandenburger Tor niet ontbreken, evenals Checkpoint Charlie en het Holocaust Monument, waar we letterlijk even stil gestaan hebben bij alle historische gebeurtenissen en het aantal mensenlevens dat daarmee gepaard is gegaan... Bij de reis was ook een excursie naar het Berliner Unterwelten inbegrepen, waar we letterlijk ondergronds gingen en veel te weten zijn gekomen over het leven met de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de schuilkelders en het ondergrondse leven van Berlijn tijdens WO II. Zeer interessant!

Wij kijken met veel plezier terug op onze vakantie, waarin we veel geleerd hebben over de Tweede Wereldoorlog. En waarin we genoten hebben van de prachtige steden, vele bezienswaardigheden en last but not least de gezellige groep in de bus. Voor herhaling vatbaar!

Voor meer informatie over deze reis, zie de reisbeschrijving Busreis Herinneringen Tweede Wereldoorlog
Peter Langhout Reizen maakt gebruik van cookies voor verbetering van uw gebruikservaring, integratie met sociale media en weergave van (gerichte) advertenties. Door onze website verder te bezoeken, stemt u in met het gebruik van onze cookies.