Kerstmarkt van Monschau

|
Wie houdt van echte Duitse “gemütlichkeit”, prachtige vakwerkhuizen, knusse eettentjes, leuke terrasjes, gezellige winkelstraten en bijzondere winkeltjes, kunnen we aanraden om een keer richting Monschau te gaan! Niet voor niets wordt dit stadje in Duitsland ook wel “de parel van de Eifel” genoemd. Een naam die Monschau echt eer aan doet, als je het ons vraagt!

Monschau is in elke periode van het jaar de moeite waard, maar zeker tijdens de adventsweken in de aanloop naar Kerst. Qua sfeer is Monschau dan eigenlijk met maar weinig andere kerststeden te vergelijken. Hoe dat komt? Dat is moeilijk uit te leggen. We zullen maar zeggen: daarvoor moet je er geweest zijn…!

Wij zijn vorig jaar naar de kerstmarkt in Monschau geweest. We waren vroeg en hadden daardoor het geluk dat we onze auto nog konden parkeren op één van de parkeerplaatsen vlakbij het centrum. TIP: zijn de parkeerplaatsen in Monschau vol, rij dan naar het nabijgelegen plaatsje Höfen. In het weekend rijdt er vanuit Höfen een speciale shuttlebus.

Vanaf de parkeerplaats begonnen wij ons bezoek aan Monschau bij de Glashütte. Tegen betaling is het mogelijk om hier een demonstratie van het glasblazen bij te wonen. Wij hebben dat niet gedaan, maar hebben wel een kijkje genomen bij de vele prachtige kerstdecoraties die er uitgestald stonden. Via de winkel van de Glashütte kwamen we bij de Handwerkermarkt, een hal met tal van leuke winkeltjes. Een beetje toeristisch, maar toch leuk om rond te snuffelen. Kopje koffie gedronken in het restaurant van de Handwerkermarkt en toen de brug over de rivier de Rur overgestoken om op zoek te gaan naar de kerstmarkt in het centrum van Monschau.

Onderweg naar de kerstmarkt kwamen we langs het VVV van Monschau. Altijd handig om even binnen te wandelen (Stadtstraße 16)! Even voorbij het VVV gingen we rechts de Rurstraße in en kwamen zo uit op de Marktplatz. Zodra we in de buurt van de kerstmarkt kwamen, kwam de geur van Bratwurst, Glühwein, Lebkuchen en andere heerlijke kerstlekkernijen ons al tegemoet. Heerlijk…! We waren gelijk in de stemming. Natuurlijk waren er niet alleen kraampjes met culinaire verwennerijen. Ook tal van kraampjes met ambachtelijke cadeautjes, kerstdecoraties en andere leuke kerstgeschenken. Teveel om op te noemen…!

Vanaf de kerstmarkt zijn we richting de Aukirche en het Aukloster gelopen. Tegen betaling van € 2,50 kun je hier een speciale sprookjestentoonstelling bezoeken. Leuk voor jong een oud! Via het VVV hadden we gehoord dat er ook een levende kribbe was in het Brauerei Museum (Herbert-Isaac-Straße 2-8). Ook daar hebben we een kijkje genomen. Op zaterdag en zondag zijn hier speciale voorstelling om 15.00, 16.00 en 17.00 uur. Daarna nog even genoten van de live muziek in het stadje en toen was het helaas alweer tijd om terug richting auto te gaan. Moe, maar voldaan keken we terug op een heerlijke dag!

TIP: Nieuw in 2017 is de kerststal bij de Monschauer zandsculpturen. Je vindt deze boven de Glashütte.


Bekijk onze kerstarrangementen in de Eifel
Peter Langhout Reizen maakt gebruik van cookies voor verbetering van uw gebruikservaring, integratie met sociale media en weergave van (gerichte) advertenties. Door onze website verder te bezoeken, stemt u in met het gebruik van onze cookies.