Vakantie Krakau

Krakau is – samen met de hoofdstad Warschau – ongetwijfeld de belangrijkste toeristische bestemming van Polen. Het is een levendige stad die kan bogen op een lange en glorieuze geschiedenis. Een stad ook die u veel te bieden heeft op het culturele vlak. Eeuwenlang was het de hoofdstad van het Poolse Koninkrijk en tal van gebouwen en paleizen herinneren vandaag de dag nog altijd aan deze rijke bloeiperiode. Wist u overigens dat maar liefst vier bezienswaardigheden in Krakau en de directe omgeving op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO staan…?

Bezienswaardigheden UNESCO

Oude binnenstad
Allereerst is de oude binnenstad beschermd door UNESCO. De vele middeleeuwse panden, smalle, karakteristieke straatjes en het Grand Square (Europa’s grootste plein in de Middeleeuwen) zijn een perfect voorbeeld van de Middeleeuwse stadsplanning en derhalve is Unesco van mening dat deze rijke historie voor altijd bewaard moet blijven.

Wieliczka zoutmijn
Dat geldt ook voor de Wieliczka zoutmijn, alwaar 900 jaar historie is vastgelegd. In de afgelopen 900 jaar is er een gangenstelsel ontstaan van maar liefst 200 km, afgewisseld met grote open ruimtes, ondergrondse meren, kapellen en tal van prachtige zoutsculptures. Een lust voor het oog en een natuurverschijnsel dat nooit verloren mag gaan.

Auschwitz
Auschwitz, wie kent het niet…? Het concentratiekamp dat in de 2e wereldoorlog aan zoveel Joden het leven heeft gekost. Tussen 1941 en 1945 vielen hier zeker 1 miljoen doden. Een drama dat voor altijd in ieders geheugen gegrift moet staan en derhalve ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst is. Laat de levende herinnering ervoor zorgen dat iets dergelijks nooit meer zal plaatsvinden….

Kerkcomplex in Kalwaria Zebrzydowska
Tot slot zijn ook de 42 kerken en kapellen in Kalwaria Zebrzydowska beschermd. Het is het grootste kerkcomplex in Europa en meer dan 400 jaar oud.

Bezienswaardigheden Krakau
Naast de boven genoemde bezienswaardigheden, heeft de stad Krakau zelf u ook veel te bieden. Doordat het oude historische centrum beschermd wordt, vindt u hier prachtige gebouwen en monumenten, die u herinneren aan de Middeleeuwen en de glorietijd van het Poolse Koninkrijk. Tijdens een wandeling door het oude centrum moet u in ieder geval een kijkje nemen in Kanonicza Street, volgens velen de mooiste straat uit het Middeleeuwse Europa!

Bezoek daarnaast Wawel Royal Castle en de indrukwekkende Wawel kathedraal met onder meer één van de grootste klokken ter wereld, de “Zygmunt Bell”. Bewonder de prachtige gotische architectuur van de immense Virgin Mary’s basiliek, gebouwd in de 13e eeuw. En ga langs bij het oude stadhuis, dat prachtig vormgegeven is.

Winkelliefhebbers kunnen wij aanraden een bezoek te brengen aan het oudste winkelcentrum van de stad, Cloth Hall. Al meer dan 700 jaar worden hier zaken gedaan en de fraaie Renaissance bouw is een lust voor het oog. Eveneens 700 jaar historie vindt u bij de oude stadsmuren met de indrukwekkende uitkijkposten.

In de stad vindt u ook diverse oude kloosters die de moeite van een bezoek waard zijn. Zo noemen wij u de Tyniec Abbey en het indrukwekkende complex op de top van de Silver Mountain: Bielany Monastery. Of bezoek de op een na heiligste plaats in Polen, de Skalka Sanctuary.

Het is slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. Want ook de Drakengrot of Smocza Jama is een vermelding waard. Het is één van de belangrijkste toeristische attracties en de beroemdste grot in Polen! Het verhaal gaat dat er in de Middeleeuwen een draak woonde die elke dag gevoerd werd met vee (schapen en varkens). Koning Krak beloofde dat degene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen. De schoenmaker Skuba durfde het aan. Hij slachtte een schaap, vulde die met zwavel en naaide hem weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisla. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van een draak.

En wat dacht u van de Joodse wijk Kazimierz? De wijk is opgeknapt nadat de film Schindler's List hier werd gedraaid en de moeite waard om doorheen te wandelen. Het mooiste is de Szerokastraat, waar onder meer de Oude Synagoge ligt. Het is de grootste van de acht synagogen van Kazimierz en het oudste nog bestaande joodse gebouw van heel Polen.

Uitgaan
Niet alleen de bezienswaardigheden, maar ook het uitgaansleven maakt deel uit van de toeristische aantrekkingskracht van de stad. Krakau telt meer dan 130.000 studenten en dan kan het niet anders dan dat u er tal van cafés, bars en clubs vindt. Veel uitgaansgelegenheden zijn geconcentreerd rondom het Oude Stadsplein. Dit stadsdeel heeft naar men zegt het meeste aantal bars per vierkante meter ter wereld! Veel bars bevinden zich ofwel op zolder of in de kelder. In die laatste worden ook vaak live jazz optredens gegeven. Krakau draagt namelijk de titel van “hoofdstad van de Poolse Jazz”. En een ding is zeker: nadat u de lange wenteltrappen bent afgedaald naar een van de kelderbars, kunt u stappen tot diep in de nacht!