Financieel onvermogen


Op 18 december 2019 heeft Peter Langhout Reizen B.V. financieel onvermogen bij de SGR gemeld. Reizen die nog moeten vertrekken zullen niet meer worden uitgevoerd. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de SGR.

Op dit moment is boeken via de website niet mogelijk. 

Menu

Over Peter Langhout Reizen

Duurzaam Toerisme

Duurzaamheid is een thema van deze tijd...


Uit onafhankelijk onderzoek blijkt, dat duurzaam reizen in opkomst is. Steeds meer vakantiegangers zijn bereid om aandacht te besteden aan duurzaamheid tijdens de vakantie. Wellicht vraagt u zich af: “Wat is duurzaam toerisme nu eigenlijk?”. In feite niets anders dan reizen en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dat alles met het oog op de toekomst, zodat ook volgende generaties kunnen blijven genieten van de vele verschillende en prachtige vakantiebestemmingen.

Iedere vakantieganger kan een steentje bijdragen. Zowel de ANVR als Peter Langhout Reizen wil u graag bewust maken van duurzaam reizen en daarom geven wij u op deze pagina graag informatie en tips over het onderwerp “Duurzaam Toerisme”. Wij hopen dat deze informatie u helpt bij het maken van een bewuste keuze. Het opvolgen van onderstaande tips is vaak een kleine moeite, maar voor veel bestemmingen betekent het op lange termijn een wereld van verschil. Help ons om samen duurzamer vakantie te vieren en zo de wereld groener te houden. Alvast bedankt!
Wees zuinig met water
Het waterverbruik van een toerist is met 440 liter per persoon per dag ruim 3 keer zo hoog als thuis. Vakantiegangers die in luxe hotels en resorts verblijven verbruiken zelfs tot 800 liter per persoon per dag! Het hoge waterverbruik komt doordat mensen vaak meerdere keren per dag douchen, de zwembaden veel water verbruiken en het dagelijks wassen van handdoeken en bedlinnen veel water kost. Douche daarom niet vaker en langer dan u thuis zou doen. En wist u dat het aan laten staan van de kraan tijdens het tandenpoetsen 10 liter water verspild wordt? Goede reden om de kraan tussentijds dicht te draaien...

Energie besparen
Steeds meer hotels maken gebruik van een sleutelkaart, die tegelijkertijd de stroom activeert wanneer u deze in uw hotelkamer in het daarvoor bestemde “stopcontact” steekt. Wanneer u de kaart meeneemt als u de kamer verlaat, wordt automatisch de stroom stopgezet. Hiermee wordt onnodig energieverbruik voorkomen.

Lang niet alle accommodaties zijn echter voorzien van een dergelijke sleutelkaart, mede vanwege de investering die hiermee samenhangt. Indien de accommodatie waar u verblijft geen gebruik maakt van zo’n sleutelkaart, doet u dan het licht, televisie, radio, airconditioning en/of de verwarming uit wanneer u uw hotelkamer of appartement verlaat. Geniet van uw vakantie, maar met elkaar kunnen we zo onnodige energieverspilling tegen gaan. Het is een kleine moeite, die overall echter een groot verschil kan betekenen.

Handdoeken en beddengoed wisselen
In steeds meer hotels wordt u erop geattendeerd, dat u handdoeken niet onnodig elke dag moet laten wisselen. Het wassen van de handdoeken verbruikt niet alleen veel water, maar ook veel energie. Daarnaast spaart u het milieu door minder gebruik van wasmiddelen. Minstens drie goede redenen of dus een dagje langer met uw handdoeken en/of beddengoed te doen. En bedenk wellicht eens, wat u thuis met de handdoeken zou doen... Zou u ze ook in de was doen...? Wanneer u handdoeken niet wil laten wisselen, hangt u deze dan gewoon op het handdoekenrek als u weggaat.
Schone stranden
Droomt u ook van mooie stranden en schoon zwemwater op vakantie? Kijkt u dan uit naar stranden met de Blauwe Vlag en zorgt u er zelf ook voor dat deze stranden schoon blijven.

Gooi afval waar het hoort
Verwen de prullenbak, want zwerfvuil is niet alleen thuis, maar ook op vakantie een grote ergernis. Het lijkt vanzelfsprekend, maar helaas blijkt de praktijk soms anders… Laat dus geen afval achter op de stranden, in natuurgebieden, steden, dorpen en andere plaatsen waar het niet thuis hoort.

Kies vaker voor het openbaar vervoer
Indien u tijdens uw vakantie graag het een en ander van de omgeving wilt zien, kunt u er natuurlijk met de auto op uitgaan als u met de auto op vakantie bent gegaan. Overweegt u bij het plannen van uitstapjes echter ook eens het gebruik van het openbaar vervoer. Of boek ter plaatse eens een leuke georganiseerde excursie. Het openbaar vervoer of gebruik van een georganiseerde trip per touringcar is niet alleen milieuvriendelijker; het is ook vaak praktischer en wel zo gemakkelijk. U wordt immers voor de deur van veel bezienswaardigheden afgezet. Daarnaast is de bus van al het gemotoriseerde vervoer het minst milieubelastend.

Natuurbehoud
Bent u een natuurliefhebber? Weet dan dat uitgezette wandel- of fietsroutes een garantie zijn voor het behoud van flora en fauna. Hoe meer u van de gebaande paden afgaat, hoe groter de kans dat het milieu beschadigd wordt. Dus: "Stay on the trail" en draag zo uw steentje bij aan het natuurbehoud.

Golfen
Golfen is een populaire bezigheid van veel mensen tijdens de vakantie. Bent u een golfliefhebber, realiseert u zich dan dat golfbanen veel ruimte in beslag nemen en dat met het onderhoud van de banen veel water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen gepaard gaan. Wist u dat het golfen een golfbaan tot 25.000 liter water per bezoeker per jaar kan kosten…? En dat het gemiddelde waterverbruik van een Nederlander circa 46.000 liter water is? De “greens” van de golfbaan blijven dus niet voor niets zo groen...
Souvenirs
Let er alstublieft op dat u geen “verboden souvenirs” koopt. Dit zijn o.a. souvenirs die afkomstig zijn van bedreigde dieren, planten of schelpen. Naast de schade die deze souvenirs toebrengen aan de natuur, kunt u bij het invoeren van deze souvenirs ook problemen krijgen bij de douane! Voor meer informatie over wat u wel en niet mag meenemen, verwijzen wij u graag naar de informatie van de Rijksoverheid. Zij stellen ook een speciale Douane App beschikbaar.

Respect
Respecteer de tradities en cultuur van de plaatselijke bevolking. Pas waar nodig uw kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. Wanneer u zich verdiept in de lokale gebruiken en u zoveel mogelijk probeert aan te passen, zal de bevolking het bezoek van toeristen ook in de toekomst blijven waarderen.

Keuze van restaurants
Wanneer u tijdens de vakantie uit eten gaat, kiest u dan bij voorkeur lokale restaurants en maak kennis met de plaatselijke keuken. Zo stimuleert u de lokale economie en vaak zelfs op meerdere manieren. Lokale restaurants maken namelijk ook vaak gebruik van producten die men inkoopt bij lokale bedrijven. Veel grote, internationale restaurants hebben vaak inkooporganisaties die elders hun producten inkopen. Deze moeten vervolgens ook vervoerd worden naar de verschillende bestemmingen. Kortom: minder milieuvriendelijk. En dat terwijl een klein, lokaal restaurant vaak ook minstens zo leuk en zeker authentieker is.

Dierenwelzijn
Tot slot willen wij u aandacht vragen voor het zwemmen met dolfijnen, dat op verschillende toeristische bestemmingen wordt aangeprezen als een bijzondere ervaring. Natuurlijk is dat ook zo, maar toch zouden wij u willen afraden om met dolfijnen te gaan zwemmen. Waarom? Omdat de meeste dolfijnen die in basins leven uit het wild zijn weggehaald en doorgaans minder goed worden behandeld. Ze hebben vaak lange “werkdagen”, waardoor de dieren stress kunnen krijgen. Tevens kunnen de dolfijnen zich snel bedreigd voelen door de grote hoeveelheid mensen die ze van nature niet gewend zijn.
Ook selfies en ander intermenselijk contact met wilde dieren zou u moeten vermijden. Direct contact met wilde dieren is immers iets onnatuurlijks. Wilde dieren zouden hier nooit uit vrije wil voor kiezen en zijn daarom vaak bewust gefokt om op die manier via toeristen geld te verdienen. Het dierenwelzijn staat hierbij niet voorop. Dat geldt ook voor dieren die trucjes doen. Wij raden u aan om geen geld te geven! Dit geldt bijv. voor trucjes met olifanten en apen, maar ook voor hanen- en o.a. stierengevechten. Het natuurlijk gedrag van de dieren wordt ondermijnd, vaak onder omstandigheden waarbij het welzijn van de dieren sterk onder druk staat. Tot slot is het op sommige bestemmingen mogelijk om een ritje met een dier te maken. Let erop dat u alleen van dezemogelijkheid gebruik maakt indien de dieren er goed verzorgd uitzien en de dieren goed behandeld worden.
Wat is uw ecologische voetafdruk...?

Heeft u er weleens over nagedacht wat uw ecologische voetafdruk is? Het Wereld Natuurfonds heeft een eenvoudige test waarmee u aan de hand van uw voetafdruk kunt uitrekenen hoeveel aardbollen u nodig heeft. Realiseert u zich hierbij dat we natuurlijk maar één aardbol hebben, die we met z'n allen - nu en op de lange termijn - moeten koesteren. Na het doen van de test op de website van het Wereld Natuurfonds krijgt u nog meer tips om - ook in uw dagelijks leven - uw voetafdruk te verkleinen. Durft u de test aan...? Ga naar WNF - Test uw ecologische voetafdruk.

Compenseer uw CO2-uitstoot
Reizen zit bij veel mensen in de genen en we gaan allemaal graag één of meerdere keren per jaar op reis. Reizen is fantastisch en zullen we ook zeker met z'n allen blijven doen. Echter, door de toenemende mate waarin we met z'n allen op reis gaan, wordt de druk op het milieu wel steeds groter. Het helpt, wanneer u uw ecologische voetafdruk en de CO2-uitstoot die samengaat met uw reis compenseert. Dit kan heel eenvoudig via diverse organisaties. Zo kunt u op de website van Trees for All aan de hand van uw vervoermiddel en het aantal kilometers direct zien wat de CO2-compensatie zou kosten. Vaak is dit slechts een kwestie van een paar euro als u bijvoorbeeld in Europa met de auto op vakantie gaat. En wat is een paar euro op het totale vakantiebudget...? Wij vragen u de initiatieven van Trees for All of vergelijkbare organisaties - zoals bijvoorbeeld het Nationaal Bossenfonds of Green Seat - te ondersteunen. Samen op weg naar een meer duurzame wereld......!