Menu
Groningen is een echte studentenstad met een gezellig centrum met veel winkels en uitgaansgelegenheden. Ook op het gebied van kunst en cultuur kunt u echter uw hart ophalen! Lees meer
  • Reisaanbod
  • Lees meer over Groningen
6 dagen Kerstreis Groningen, Friesland en Drenthe
  • Vertrekgarantie en veel inclusief
  • Ontdek Groningen, Friesland en Drenthe
  • Inclusief kerstbuffet op 25 en 26 december
  • Excursies: orchideeëntuin Haren, Groningen, Dokkum, Leeuwarden, Pieterburen, Franeker, Sneek, Borger, Staphorst
Vanaf
Prijs op basis van:
2 personen
6 dagen
Halfpension
499
Bekijk

Groningen

Groningen is een stad die vooral bekend staat om het bruisende studentenleven. Het is een echte studentenstad met een zeer gezellig centrum met veel winkels en tal van uitgaansgelegenheden. Bezoekers kunnen echter ook op het gebied van kunst, cultuur en bezienswaardigheden hun hart ophalen. Niet voor niets is Groningen enkele jaren geleden uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland. Een goede reden om een bezoek te brengen aan deze fantastische stad.

Er zijn diverse manieren waarop u kennis kunt maken met de vele bezienswaardigheden en gezellige, ongedwongen sfeer van de stad. Via de VVV (op de Grote Markt) kunt u diverse stadswandelingen boeken. Met name de Hanzewandeling is zeer de moeite waard. Groningen is één van de jonge Hanzesteden. Historische herenhuizen, pakhuizen en hofjes nemen u mee teug in de tijd en tijdens de Hanzewandeling wordt u daarnaast geattendeerd op je op minder opvallende sporen uit de 14e eeuw.  

Ontdek Groningen vanaf het water
Een andere manier om kennis te maken met de stad is via een boottocht. Vanaf het water kijkt u heel anders aan tegen de vele middeleeuwse Patriciershuizen, de prachtige bruggen, vele torens en talrijke pakhuizen. Rondvaarten zijn o.a. te boeken via het rondvaartbedrijf Kool aan de Hooghoudtstraat. Naast rondvaarten door de stad verzorgen zij ook rondvaarten door de omgeving van Groningen. U kunt natuurlijk ook zelf een kano of waterfiets huren en door de grachten rondom het centrum varen. Een relaxte manier van de stad ontdekken, zeker tijdens een mooie ’s zomerse dag.

Groningen per fiets
Tot slot is ook een fietsexcursie door Groningen de moeite waard. In deze studentenstad is de fiets het ideale vervoermiddel om kennis te maken met de vele nog onbekende plekjes. U kunt natuurlijk zelf een fiets huren en de stad doorfietsen, maar in de maanden mei t/m oktober kunt u ook deelnemen aan de excursie “Rondje Stad!”. Vooraf reserveren via www.fietsstadgroningen.nl is noodzakelijk. U maakt dan een fietstour van zo’n 2,5 uur (inclusief een koffie/thee pauze) en komt dan langs alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden van de stad. Echt de moeite waard!

Bezienswaardigheden
De bekendste bezienswaardigheid van Groningen is ongetwijfeld de Martinitoren. Al meer dan 500 jaar steekt de Martinitoren hoog boven de stad uit. Met zijn 97 meter hoogte is “d’Olle Grieze”, zoals de Groningers de toren noemen, de 4e toren van Nederland. U kunt de Martinitoren beklimmen tot de eerste trans. Alleen de zuidzijde kan hierbij bezichtigd worden. Vervolgens kunt u tot achter de klokken omhoog om van daaruit te genieten van een prachtig uitzicht over de hele stad. Kaartverkoop voor de Martinitoren loopt via de VVV.

Groningen is daarnaast ook bekend vanwege de Hooghoudt graanjenever. Tijdens een bezoek aan de distilleerderij Hooghoudt kunt u het eeuwenoude recept ontdekken. Geniet van een rondleiding door de distilleerderij en eindig uw tocht met een proeverij in het sfeervolle proeflokaal.

Bent u geïnteresseerd in kunst en architectuur? Dan is niet alleen de Hanzewandeling de moeite waard, maar ook een bezoek aan het Hoofdstation. Bewonder het typische plafond van papier marchée. Of loop binnen bij het Groninger Museum. Dat is een kunstwerk op zich qua ontwerp, hetgeen ook geldt voor het Allessandro Mendino en het Goudkantoor aan de achterzijde van het gemeentehuis.

Musea
In Groningen zijn diverse musea die de moeite waard zijn om te noemen: - Het Nederlands Stripmuseum; het museum biedt voor alle bezoekers iets wils. De echte kenners vergapen zich aan unieke stukken uit de historie. Kinderen gaan direct aan de slag in het atelier en leren een echt stripgezicht te tekenen en voor volwassenen is het museum een feest van herkenning met striphelden als Donald Duck, Suske en Wiske, Franka, Agent 327, Eric de Noorman, Jan Jans en de kinderen, Paulus de Boskabouter, Sjors en Sjimmie, Olivier B. Bommel en Kuifje. U vindt het stripmuseum aan de Westerhaven.

- Natuurmuseum Groningen: In het museum staan de natuur, het landschap en de rol van de mens daarin centraal. Er zijn wisselende tentoonstellingen en regelmatig speciale programma's voor enerzijds de kinderen en anderzijds volwassenen.

- Noordelijk scheepvaartmuseum; hier vindt u een brede verzameling objecten met betrekking tot de Noord-Nederlandse scheepvaart- en scheepsbouwhistorie vanaf de Middeleeuwen tot nu. Het museum is gehuisvest aan de Brugstraat in Groningen.

- Universiteitsmuseum; hier komt de geschiedenis van de wetenschap tot leven. In de opstelling lopen natuur, cultuur en wetenschap in elkaar over. Modellen van de mens, het skelet van een gorilla en opgezette dieren staan tussen kunst uit Afrika en Azië. In de klassieke Bovenzaal zijn de vitrines gevuld met de eerste Nederlandse astronomische satelliet (ANS), gesteenten, medisch apparatuur en anatomische modellen, vlinders, oude microscopen, een herbarium en preparaten op sterk water. De mummie uit het Oude Egypte en het rariteitenkabinet hebben elk een eigen kamer. In het moderne Paviljoen en de Benedenzaal zijn actuele tentoonstellingen te zien. Aan de hand van uiteenlopende proefjes kunt u in dit museum ook ontdekken hoe leuk wetenschap kan zijn.

- Groninger Museum; in dit museum zijn voortdurend spraakmakende tentoonstellingen te zien.

Bezienswaardigheden in de omgeving
Niet alleen Groningen zelf heeft tal van bezienswaardigheden en activiteiten voor een geslaagde dag uit. Ook in de omgeving zijn talloze mogelijkheden. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bezoek aan de zeehondencrèche in Pieterburen? De Hortus in Haren; de grootste botanische tuin in Nederland of een bezoek aan Schiermonnikoog? Vanuit de stad staat u binnen een half uur bij de Waddenzee en Schiermonnikoog ligt op slechts een half uur varen van Lauwersoog. Gaat u met kinderen richting Groningen, dan is een bezoek aan Sprookjeshof in Zuidlaren een aanrader.

Winkelen & uitgaan
In het centrum van Groningen vindt u een zeer uitgebreid winkelaanbod. Alle bekende ketens zijn hier gevestigd. Daarnaast vindt u er ook tal van kleinere winkels die zeer de moeite waard zijn. Op zaterdag is er een grote markt en tijdens zonnige dagen zijn de terrassen rondom de Grote Markt altijd overvol. Naast tal van winkels vindt u in het centrum ook een zeer groot aantal restaurants, cafés, bars en discotheken. De mogelijkheden op het gebied van uitgaan zijn dan ook eindeloos.

Wilt u ’s avonds eens iets anders? Overweeg dan eens een bezoek aan Target Lasergame aan de Oosterkade. Lasergame is een spel vol spanning en sensatie, geschikt voor jong en oud. Het spel kan gespeeld worden in een team of solo. Die keuze is aan u.

Wist u overigens dat het Groninger Uitburo ook diverse goedkope mogelijkheden aanbiedt voor een geslaagde avond uit. Op vrijdag en zaterdag kunt u via het uitbureo toegangskaarten voor o.a. theater, opera, film of popconcerten krijgen voor de helft van de prijs. De last minute kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar in de Uitshop, gevestigd in de VVV-winkel aan de Grote Markt.