Vakantie Dalmatie

De schilderachtige kust in het zuiden van Kroatië en vele tientallen eilanden in de Adriatische Zee alhier behoren samen tot de prachtige regio Dalmatië. Grillige rotsformaties tekenen prachtig af tegen de groene heuvels in het achterland en het kristalheldere water van de zee. Bekende plaatsen als Hvar, Dubrovnik, Split, Brac, Korcula en onder meer Zadar zijn uitmuntende voorbeelden van wat de streek te bieden heeft. Of u nu een heerlijke vakantie aan boord van een (cruise)schip zoekt of liever vertoeft met beide benen op de grond in een hotel op het vasteland? U vindt het hier allemaal.

Een vakantie in Dalmatië is zeer afwisselend. Enerzijds kunt u namelijk genieten van schitterende, eeuwenoude steden en dorpen. Anderzijds heeft de prachtige kust en Adriatische Zee al jaren een enorme aantrekkingskracht op veel toeristen. Onderstaand geven wij u graag wat meer informatie over de belangrijkste highlights van deze prachtige streek in het zuiden van Kroatië.

Dubrovnik


Dubrovnik wordt gerekend tot één van de mooiste steden van de Adriatische Kust en wordt vaak “de Parel van de Adriatische Zee” genoemd. De oude binnenstad van Dubrovnik staat bekend om het fraaie historische centrum met tal van bezienswaardigheden en oude middeleeuwse stadsmuren. Bijzonder zijn het Fort Lovrijenac, de kathedraal ‘Dubrovacka katedrala’ en onder meer het 15e eeuwse rectorenpaleis ‘Knežev dvor’. Veel van de bezienswaardigheden in de oude stad staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Flaneren doet u in de hoofdstraat Stradun. Deze geplaveide straat loopt van oost naar west en heeft aan beide uiteinde een mooie fontein. Tot slot noemen wij u de berg Srdj, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over Dubrovnik en de wijde omgeving.

Split


De stad Split is de hoofdstad van Split-Dalmatië. De haven die aan een belangrijke handelsroute ligt, heeft de stad veel goeds gebracht en nog altijd komen er veel toeristen naar Split om er te genieten van de vele bezienswaardigheden, zoals de kathedraal ‘Sveti Duje’ in het oude centrum ‘Stari Grad’ en het voormalige paleis van Diocletianus, rondom welk paleis de stad Split is ontstaan. Maar ook het stadsstrand Bacvice, de promenade van Riva en het groene park Marjan mogen steevast op veel belangstelling rekenen. Net als Dubrovnik staat ook de oude binnenstad van Split op de lijst van UNESCO.

Makarska, Brac, Hvar, Korcula en Mljet


Tussen Split en Dubrovnik ligt de Makarska Rivièra. Makarska is een schilderachtig stadje, gelegen rondom een natuurlijke haven. Voor de kust hier vindt u diverse eilanden die een bezoek meer dan waard zijn. Wij noemen u onder meer Brac, Hvar, Korcula en het richting Dubrovnik gelegen eilandje Mljet. Hier vindt u een Nationaal Park met zoutwatermeren, die ongeveer 10.000 jaar oud zijn. Een uniek fenomeen in de wereld!

Op Brac kunt u genieten van een ander prachtig natuurlijk hoogtepunt: Zlatni Rat (Gouden Hoorn). Dit sprookjesachtige strand is gelegen bij het plaatsje Bol en is meerdere malen uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld.

Hvar is het lavendeleiland van Dalmatië. In alle toeristische plaatsen langs de kust ziet u lavendel souvenirs. De lavendel van deze souvenirs is doorgaans afkomstig van Hvar. Naast geurende lavendelvelden vindt u er ook tal van toeristische bezienswaardigheden. Vooral in de gelijknamige stad Hvar, de grootste plaats op het eiland. In het centrum van Hvar vindt u een schitterend plein, dat volgens velen één van de mooiste pleinen van Dalmatië is. Een “must see” dus als u in Hvar bent.

Trogir


Trogir is één van de belangrijkste cultuursteden van Kroatië. Het heeft één van de best bewaarde oude binnensteden van het hele Adriatische gebied en staat vanwege de vele culturele schatten ook vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude, middeleeuwse centrum met tal van smalle, gezellige steegjes en straatjes, ligt op een eiland en beschikt over prachtige Venetiaanse paleizen, fraaie patriciërshuizen, oude wachttorens en restanten van de oorspronkelijke stadsmuur. Hier kunt u op uw gemak rondslenteren en genieten van de gemoedelijke en gezellige sfeer en tal van uitnodigende terrassen. Neem een kijkje op het centrale plein van Trogir met de fraaie St. Laurenskathedraal, de belangrijkste publiekstrekker van Trogir! Wandel zeker ook even naar het eind van de boulevard voor een bezoek aan het indrukwekkende Kalemargo fort.

Zadar


Ten noorden van Trogir, direct aan de Zadar Riviera ligt de bruisende havenstad Zadar. De Venetiaanse stadspoort in de stadsmuur is een herinnering aan de periode dat Zadar nog bij Italië hoorde. Binnen deze muren zijn verschillende monumentale bouwwerken te bewonderen. Al wandelend door de smalle nostalgische straatjes kun je charme van de stad ontvangen. Ondertussen passeer je het Forum met vlakbij de prachtige kathedraal ‘katedrala sv. Anastazije en de ‘Crkva sv. Donata’ kerk uit de negende eeuw. In de stad Zadar is ook bijzondere moderne architectuur aanwezig. De in de avond lichtgevende Zonnegroet en verderop de Zee Orgel zijn ontworpen werden door Nikola Bašic. Ze bevinden zich aan de boulevard. Behalve de historische bouwwerken kent de stad Zadar ook een gezellig nachtleven. De meest populaire bars en clubs bevinden zich in rondom de oude centrum van de stad.

Šibenik


De kustplaats Šibenik, gelegen tussen Trogir en Zadar, is relatief minder bekend. Toch heeft ook deze plaats, die rond de 9e eeuw werd gesticht door Kroaten, veel te bieden. In het historische centrum vindt u onder meer de St. Jacobuskathedraal, die vermeld staat op de UNESCO-werelderfgoedlijkst. De stad werd in vroeger tijden beschermd door vier forten: St. Ivan, St. Mihovil, St. Nicola and Šubicevac. Het St. Mihovil fort ligt middenin het oude centrum en kan tegen een kleine vergoeding bezocht worden. Vanaf het fort, hoog boven de stad, heeft u een mooi uitzicht!

Krka


Nationaal Park Krka bevindt zich in het achterland van Sibenik. Het park ligt midden in het ruwe karstlandschap en wordt omgeven door een ware oase van groen. Het park wordt gevormd door de rivier de Krka, die hier stroomt en via verschillende etages naar beneden gaat. Aan de voet van de Skradinski Buk waterval kunt u zwemmen, dus mocht u naar het park gaan, neem dan in de zomer uw zwemspullen mee!