Vakantie Siciliƫ

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Een eiland met een rijke geschiedenis van 3000 jaar. Combineer dit met het droge en zonnige klimaat en dan weet u dat hier veel overblijfselen uit de Oudheid te zien zijn. De eerste steden - gesticht door de Grieken - waren Catania, Messina en Siracusa. Ook nu de meest toeristische kuststrook.

Het is ook het eiland waar de grootste nog actieve vulkaan in Europa staat. Door de zeer rijke, vulkanische grond rondom de Etna is er veel indrukwekkende en unieke flora te vinden op het eiland, waardoor het een heel mooi gebied is om rustig te wandelen.

Hoewel het eiland in de ban is van de maffia, is hier voor toeristen weinig tot niets van te merken. De bevolking is vriendelijk en gastvrij. Geniet van deze gastvrijheid, de rijke Siciliaanse cultuur en natuur en natuurlijk zon, zee en strand….

Het aantal bezienswaardigheden op het eiland is groot. Voor een duidelijk overzicht zetten wij de belangrijkste bezienswaardigheden per regio voor u op een rij.

Noordkust
Palermo
Palermo is de hoofdstad van Sicilië en telt bijna een miljoen inwoners. Er zijn hier een belangrijk aantal toeristische bezienswaardigheden, zoals de kathedraal, het Noormannenpaleis en het Archeologisch Museum.

Cefalu
Cefalu is een zeer mooi stadje met prachtige overbevolkte zandstranden. Daardoor is het te mijden in het hoogseizoen maar een “verplicht” bezoekobject tijdens de acht andere maanden van het jaar. Een wandeling in de oude stadskern brengt u naar de kathedraal (Duomo) uit de 12de eeuw. Een zeer mooie kerk met 12de eeuwse mozaïeken.

Messina
Messina is de passagiershaven met het vasteland. Vanaf hier is het slechts 5 km varen naar het continent. Bezienswaardig zijn met name de Dom en het museum. De kathedraal dateert uit de 13e eeuw, maar werd diverse malen vernield. Vandaag de dag ziet u een reconstructie met gerestaureerde originele stukken. Bezoek ook de klokketoren (Campanile). Hier bevindt zich een enorm astronomisch uurwerk.

Zuidkust
Agrigento
Agrigento is een stad van ca. 50.000 inwoners en ligt aan de Zuidkust. Er zijn mooie zandstranden in de omgeving. Veel toeristen komen echter voor het Dal van de Tempels. In de 6e eeuw vr.Chr. heette de stad “Akragos”, gesticht door de Grieken. Het werd een bloeiende stad tot de Romeinen in de 3de eeuw vr.Chr. er binnenvielen. Overblijfselen van deze stad zijn te zien in het Dal van de Tempels.

Oostkust
Taormina
Taormina is een van de eerste toeristensteden van het eiland. Het ligt vlakbij de Etna, Messina, Catania en Siracusa. De “buren” van Taormina - Giardini Naxos en Letojanni - zijn voorzien van goed uitgeruste en kilometerslange zand- en kiezelstranden.

Naast de schilderachtige ligging van Taormina is de belangrijkste bezienswaardigheid het Grieks theater. Het is prachtig gelegen met de vulkaan Etna op de achtergrond. In het oude centrum zijn ook diverse bezienswaardigheden te bezoeken. Het Odeon met zijn restanten van een Romeins theater, de Dom, het Palazzo Duca di Santo Stefano waar nu tentoonstellingen doorgaan en de Piazza IX Aprile waar u een mooi uitzicht heeft over de stranden van Giaridini Naxos.

Catania
Een half miljoen inwoners, een grote luchthaven en een belangrijk economisch centrum maken van Catania een zeer levendige stad. Het Domplein is de centrale vertrekplaats voor de toerist. Er is niet alleen een drukke markt, er zijn ook een aantal mooie monumenten en gebouwen. Uiteraard is de Dom de belangrijkste attractie met het grafmonument van de componist Vincenzo Bellini. Het meest lachwekkende is de olifantenfontein op het Domplein. In de stad vindt u nog een Romeins theater, een Amfitheater en diverse fraaie kerken.

Siracusa
In Siracusa liggen de wortels van de Siciliaanse geschiedenis. De Grieken hadden hier reeds een nederzetting in de 8ste eeuw vr.Chr. Restanten van de eerste bloeiperiode zijn nog te zien op het eilandje Ortigia dat verbonden is door middel van een brug met de rest van de stad. Op Ortigia vindt u overblijfselen van diverse tempels. Ook het Parco Archeologica della Neapoli, de catacomben, diverse theaters en andere heiligdommen in Siracusa herinneren nog aan deze lang vervlogen tijden van weleer.

Binnenland
Etna
De grootste nog werkende vulkaan van Europa…. De top ligt boven de 3000 meter en in de winter wordt hier ook geskied. U kunt de vulkaan bezoeken, maar niet tot de top. De Etna spuwt immers nog giftige dampen uit. Uiteraard kunt u hier genieten van mooie panorama's.

Piazza Armerina
Piazza Armerina ligt in de binnenlandse beboste heuvels van Sicilië, tussen de Oost- en Zuidkust. De voornaamste bezienswaardigheid van deze stad is de Dom. Op zo'n 5 km van het centrum ligt Villa Casale; een luxueuze Romeinse villa met wereldberoemde en prachtige mozaïekvloeren.

Liparische Eilanden
Aan de Noordkust van Sicilië ligt er een eilandengroep van zeven eilanden. Deze zijn alleen te bereiken met de vleugelboot vanuit Milazzo. Deze vaart rechtstreeks naar Lipari, het grootste en meest toeristische eiland. Maar Stromboli is daarentegen meer bekend, mede vanwege de actieve vulkaan op dit eiland.