Vakantie Liguria

Ligurië is de streek die langs de kust loopt van de Frans-Italiaanse grens bij de Côte d’Azur naar La Spezia. In het achterland liggen de hoge toppen van de Apennijnen, die de kust beschermen tegen de ongunstige weersomstandigheden vanuit het noorden. Hierdoor kunt vaak genieten van een zonrijk en relatief mild klimaat.

De streek wordt officieel in tweeën gesplitst: de Riviera di Ponente aan de noordkant en de Riviera di Levante met de Cinque Terre aan de zuidkant. Genua vormt de grens tussen beide delen. De Riviera di Ponente staat vooral bekend om de vele badplaatsen, de bloementeelt en de olijventeelt. Dit deel van de kust is relatief vlak, waardoor u er kunt genieten van brede zandstranden. De bekendste stad aan de Riviera di Ponente is waarschijnlijk San Remo, een chique plaats met veel dure winkels en een zeer populair casino. Gelukkig is ook het karakter van het oude middeleeuwse centrum, met zijn wirwar aan straatjes, nog goed bewaard gebleven. In het achterland van de Riviera di Ponente liggen tal van kleine, pittoreske bergdorpen waar u ook de sfeer van lang vervlogen tijden nog dagelijks kunt proeven…. Veel dorpen zijn verlaten, maar een bezoek waard. Al is het maar vanwege de prachtige vergezichten.

De Riviera di Levante strekt zich uit van Genua richting de La Spezia. Dit deel van de kust is vooral bekend vanwege de kleine vissersdorpen, zoals Portofino, Santa Margherita, Ligure en Rapallo. Beroemd is ook de Cinque Terre, waar de dorpen als het waren tegen de rotsen zijn opgebouwd. Een boottocht of wandeling langs de verschillende dorpen loont de moeite, evenals een boottocht naar het schilderachtige Portofino. Vroeger was dit een ontmoetingsplaats van koraalvissers. Tegenwoordig zijn de meeste huisjes omgebouwd tot luxueuze weekendhuizen voor de Italiaanse high society, zoals Armani, Ferrari en onder meer de politicus Berlusconi. Om er maar een paar te noemen… Een wandeling vanuit Portofino naar het er boven gelegen Castello di San Giorgio is de moeite waard. De ommuurde oude vesting en omringende tuinen zijn ronduit idyllisch en het uitzicht is geweldig!