Vakantie Lago Maggiore

Het Lago Maggiore is een van de “Laghi del Nord Italia”, oftewel de Noord-Italiaanse meren. Deze liggen in het overgangsgebied tussen de Alpen in het noorden en de Povlakte in het zuiden. Het gebied wordt gekenmerkt door een verrassend gevarieerde natuur. Bossen, gletsjers, watervallen, exotische planten en idyllische wijnhellingen wisselen elkaar af. Daar tussen vindt u pittoreske dorpjes en interessante steden, waaronder Milaan en Lugano.

Het Lago Maggiore was één van de eerste bestemmingen van de rijke Engelsen die eind 19e eeuw het 'toerisme' uitvonden. De bergen, oevers begroeid met azalea’s, camelia’s en verbena hadden grote aantrekkingskracht op de high society, die hier over de boulevards flaneerden naar chique hotels. In de loop der jaren hebben de Engelsen de natuurlijke schoonheid van de streek ook uitgebreid met kunstmatige grotten, fonteinen, beelden en fraaie landschapstuinen, zoals bijvoorbeeld bij het Palazzo Borromeo op het Isola Bella, een van de kleine eilandjes die midden in het meer liggen. Het Isola Madre, een van de andere eilandjes, is grotendeels een botanische tuin.

Stresa vormt het belangrijkste vertrekpunt van de boten naar deze eilanden. Achter dit stadje liggen statige oude villa's met eveneens mooie, romantische tuinen. U kunt hier ook met een kabelbaantje naar de besneeuwde top van de Monte Mottarone, van waaruit u werkelijk een spectaculair uitzicht heeft op de omringende bergen!

Wilt u er een dag zelf op uittrekken, dan is ook Cannobio, een marktplaatsje bij de Zwitserse grens, een aanrader. Daar ligt de “Orrido di Sant'Anna”, een werkelijk spectaculaire klif en waterval die per boot te bereiken zijn.

Andere uitstapjes die tot de mogelijkheden behoren tijdens een vakantie aan het Lago Maggiore zijn onder meer een bezoek aan Arona, Angera met het gelijknamige kasteel: Rocca di Angera, het klooster van Eremo di Santa Caterina Del Sasso en Laverno. Laverno is de belangrijkste plaats aan de oevers van het Lago Maggiore wat toerisme betreft. Vanuit Laveno vaart een veerboot naar het stadje aan de overkant Verbania. Ook vertrekt er een kabelbaan uit Laveno naar de 1062 meter hoge Sasso del Ferro. Eenmaal op de top van deze berg heeft men een schitterende view over het Lago Maggiore en de achterliggende Alpen met de hoogste top Monte Rosa. Verder kruizen 2 spoorlijnen Laveno. De eerste is van Ferrovie Nord Milano die via Varese naar Milaan gaat, De tweede komt uit het Zwitserse Bellinzona en gaat eveneens naar Milaan.