Vakantie Gardameer

Het Gardameer biedt u een prachtige combinatie van zon, watersport, cultuur en natuur. Het is een prachtig en zonnig bergmeer; het grootste meer van Noord-Italië. Het azuurblauwe water helder en nodigt u uit voor een verfrissende duik. Ook de watersport viert hoogtij, met name in het noorden bij Garda; volgens sommigen een waar surfparadijs.

Aan de oevers van het meer liggen veel kleine, pittoreske stadjes, met – voor deze streek typische - nauwe steegjes en bekoorlijke terrasjes. Elk van deze stadjes vormt een trekpleister voor u als toerist. Natuurlijk kunt u aan de oevers van het Gardameer ook onbezorgd genieten van de zon en watersportmogelijkheden. Als u er echter graag op uit wil gaan om iets van de omgeving te zien, geven wij u onderstaand in het kort graag een impressie van de diverse gezellige plaatsen die u kunt bezoeken:

Zuidelijk deel  van het Gardameer
Desenzano
Desenzano is een levendige stad, gelegen in het zuidwesten van het Gardameer. Van hieruit heeft u een fraai uitzicht over hete meer. Wandel door de bergen in het achterland, waar ook het grootste amfitheater van Italie te vinden is en bewonder eeuwenoude ruines. Of ga van hieruit naar Monte Baldo (2000 m hoog).

Peschiera
Peschiera is een levendige en toeristische stad. Het is één van de meest bezochte plaatsen aan het Gardameer. Mensen vanuit de hele wereld komen naar Peschiera. Het is ook één van de belangrijkste havens aan het meer. De oude muren die de stad omsingelen weerspiegelen in het prachtig, fonkelende azuurblauwe water van Gardameer. Een lust voor het oog!

Sirmione
Het lange en smalle stuk land dat eindigt in het meer tussen Desenzano en Peschiera is buitengewoon betoverend. Veel schrijvers prezen dit plaatsje dan ook al de hemel in, hetgeen voor u al reden genoeg zou moeten zijn om Sirmione te bezoeken.

Centrale deel van het Gardameer
Garda
Garda is een prachtige, Middeleeuwse stad met een mooi historisch centrum. Bewonder de fraaie paleizen en antieke huizen, terwijl u rustig door de vele smalle straatjes en steegjes wandelt. Geniet op een van de vele terrassen van een heerlijk kopje espresso ga eens met de boot naar de andere kant van het meer.

Bardolino
Bardolino is wellicht één van de meest betoverende plekjes aan het meer. Internationaal is deze plaats bekend vanwege de productie van Bardolino wijn. Geniet op een van de vele terrassen van een heerlijk aperitief, lunch of diner, natuurlijk met een glaasje Bardolino.

Lazise
Tussen Bardolino en Peschiera ligt het plaatsje Lazise. Deze naam stamt af van “laceses”, en dat betekent “plaats aan het meer”. Het oudste gedeelte van de stad, duidelijk Middeleeuws, is omgeven door muren, die in de 14e eeuw gebouwd werden door de Della Scalla familie. Een kasteel domineert de charmante omgeving. Gezien de pittoreske uitstraling is Lazise zeer de moeite waard om te bezoeken. Wandel ook langs de kleine haven, die nog steeds druk wordt bevaart door vissersboten.

Gardone
Gardone is met name voor natuurliefhebbers de moeite waard. Dit plaatsje ligt aan de oostkant van het meer. Volgens sommigen wordt je bijna “verblind” door de tientallen verschillende kleuren groen die u hier ziet. De groene bomen en struiken, die een groot contrast vormen met de felle kleuren van de zeldzame bloemen.

Noordelijk deel van het Gardameer
Torbole
Dankzij haar winderige positie en het feit dat motorboten hier taboe zijn, is Tarbole een internationale plaats geworden om te gaan windsurfen. Hier komen watersportliefhebbers vanuit de hele wereld samen om de dag door te brengen op de plank.

Malcesine
Malcesine is een van de mooiste steden aan het Gardameer. De kleine haven is het kloppende hart van de stad. Het is een kleurrijke plaats, die soms net een schilderij lijkt. Slenter door het netwerk van kronkelende weggetjes en geniet van de vele kleine winkeltjes en typisch lokale barretjes en cafés. Bezoek ook het eeuwenoude kasteel en Captain’s Palace.

Tremosine
De westkust van het Gardameer, met haar gevaarlijke rotsen, wordt gezien als een prachtig stukje natuur. Tremosine domineert het complete meer en wordt omringd door olijf kreupelbos, eiken en kastanjebomen. Tremosine is een van de meest karakteristieke en panoramische steden aan het Gardameer. Tremosine is in feite de naam die gegeven is aan een gebied met 18 kleine steden. (Arias, Bassanega, Cadignano, Castone, Mezzema, Musio, Pregasio, Priezzo, Secastello, Sermerio, Sompriezzo, Ustecchio, Vesio, Villa, Voiandes, Voltino, Pieve).

Riva del Garda
Riva del Garda wordt omringd door imposante bergen en strekt zich langs de kust. De stad ligt aan de voet van de berg Mount Brione en wordt op die manier gescheiden gehouden van Torbole. In dit Mediterrane gebied groeien olijfbomen, palmbomen en kunt u als toerist genieten van de gastvrijheid van de Italianen. Het centrum is vrij ruim opgezet met gezellige winkels en terrassen. Riva del Garda is – evenals Torbole – ook zeer populair bij de surfliefhebbers. De fraaie stranden nodigen echter ook uit voor een dagje zon. De kinderen zullen zich prima vermaken in de diverse speeltuintjes bij het strand.

Limone
Limone del Garda is een van de populaire vakantieplaatsen aan de westkant van het Gardameer. Het is een schilderachtige bestemming vanwege de vele smalle straatjes en gezellige, pittoreske steegjes. Hier kunt u heerlijk op het terras zitten en genieten van het uitzicht op de bergen aan de overkant en het Gardameer. Vanuit de haven vertrekken regelmatig boten naar andere plaatsen rondom het Gardameer, zoals naar Riva del Garda, Malcesine en het schiereiland Sirmione.

In het centrum van Limone vindt u tal van leuke winkeltjes en gezellige restaurants. Hier kunt u zich prima een paar uur vermaken. Geniet echter ook van de mooie tuinen met tal van citroen-, olijf- en sinaasappelbomen, welke zorgen voor een kleurrijke aanblik van Limone.

Tignale
De meest belangrijke plaats om een bezoekje in Tignale te brengen, is de tempel van Montecastello. Deze is gevestigd onder de top van de berg Cas, op een steenworp afstand boven het meer