Vakantie Dolomieten

De Dolomieten zijn zowel ’s zomers als ’s winters een geliefde vakantiebestemming voor veel toeristen. In beide seizoen hebben de bergen een grote aantrekkingskracht. De steil omhoog reizende hellingen en de bizarre vormen die zijn ontstaan door de erosie van het kalksteen karakteriseren dit deel van de Alpen. U kunt er heerlijk wandelen en prachtige natuurtochten maken over de vele passen met adembenemend mooie uitzichten.

Maar niet alleen natuurliefhebbers zullen genieten van de Dolomieten. U vindt er ook prachtige en gezellige steden die u uitnodigen voor een bezoek, zoals Cortina d’Ampezzo, Cavalese, San Martino di Castrozza en bijvoorbeeld Bolzano, de hoofdstad van de Alto Adige, zoals men de streek hier noemt.  

Bolzano
Ondanks zware luchtaanvallen in de 2e wereldoorlog, is de oude binnenstad goed bewaard gebleven. Hier vindt u tal van statige renaissance en barok herenhuizen, schilderachtige erkertjes en typische trappehuizen. Invloeden die verwijzen naar de tijd dat Bolzano en overige delen van Sud Tirol nog tot Oostenrijk behoorde. Dit verklaart ook het feit, dat een groot deel van de inwoners van deze streek Duitssprekend is.

Het middelpunt van de oude stad is de Piazza Walther met onder meer de Gotische Dom uit de 14e eeuw. Met name de fraai gebeeldhouwde preekstoel is zeer bezienswaardig, evenals de 14e eeuwse fresco's. Noordelijk van de Piazza Walther loopt de Via dei Portici, de belangrijkste winkelstraat van Bolzano. Aan deze straat zijn ook nog vele patriciërshuizen te zien uit de 17e eeuw. De Via dei Portici komt uit op het stadhuisplein.

Bolzano heeft haar bezoekers veel te bieden op het culturele vlak. Een stadswandeling loont de moeite om kennis te maken met de vele historische bouwwerken en prachtige kerken. Neemt u echter ook de tijd om gezellig langs de vele, typisch Italiaanse winkels te slenteren.

Merano
Merano, ooit de hoofdstad van Tirol, is het belangrijkste kuuroord van de zuidelijke alpen. Het slot Tirol, gelegen op een kleine bergkoepel ten noorden van Merano, herinnert nog aan deze belangrijke tijd. Het slot is van historische en kunsthistorische betekenis en een bezoek meer dan waard. Bewonder onder andere het portaal, de kapel, de ridderzaal en de troonzaal. Ook de Dom van Merano, toegewijd aan St Nicolaas, vormt een trekpleister voor veel toeristen.
 
Trento
Trento is een stad met een lange en rijke geschiedenis, waarvan de vele historische bouwwerken in het centrum nog getuigen. Het is ook de grens tussen het Oostenrijkse (Sud Tirol) en Italiaanse cultuurgebied. Invloeden van beiden landen zijn duidelijk merkbaar, niet alleen in de taal, maar ook in de bouwkunst en de instelling van de mensen.

Bezienswaardig zijn onder meer het grote aantal fraaie gebouwen in de oude binnenstad, veelal daterend uit de 16e eeuw. Bezoek ook de dom en het Palazzo Pretotio, dat als paleis werd gebruikt door de Prins-Bisschoppen. Bij een bezoek aan de Dom en het Palazzo zal u duidelijk worden, dat de stad vele eeuwen lang te maken heeft gehad met een kerkelijke heerschappij. Trento is in de geestelijke wereld vooral echter bekend geworden door het Concilie dat werd gehouden van 1545 tot 1563, teneinde de katholieke leer vast te stellen na de storm die over de kerk was losgebarsten tijdens de reformatie.

Kortom: Trento is een stad voor cultuurliefhebbers. Maar wist u ook, dat Trento middenin een groot wijngebied gelegen is? Een gebied waar meer dan 100 verschillende wijnen en champagnes vandaan komen? Een ideale plek voor wijnliefhebbers dus om heerlijk te genieten op een terras met een glaasje…

Cavalese
Cavalese is in eerste instantie de moeite waard dor de prachtige ligging. Het stadje is omgeven door naaldbossen met uitzicht op de hoge bergtoppen van de Dolomieten en de Lagoraiketen. Voor wie wil genieten van het uitzicht zijn er mogelijkheden om met een gondel omhoog te gaan.

Natuurlijk zijn er ook een aantal bezienswaardigheden die van belang zijn, zoals het Palazzo della Comunita, dat oorspronkelijk de zomerresidentie was van de bisschoppen van Trento. Het bezit nog een interessante verzameling schilderijen van lokale meesters uit de Vlaamse en de Bolognese school (14e eeuw). Ook de Chiesa di Santa Maria Assunta en het Parco della Pieve zijn echter de moeite waard.