Lorem ipsum dolor sit amet. Bekijk aanbod Duitsland

UNESCO-werelderfgoed in Duitsland

Het mooiste dat de mens en de natuur ons hebben nagelaten….

Ongetwijfeld heeft u er weleens van gehoord… De UNESCO Werelderfgoedlijst. Op deze lijst staan plaatsen op de wereld die zo uniek, onvervangbaar en waardevol zijn, dat ze bewaard moeten blijven voor het nageslacht. Dit kunnen monumenten, gebouwen en steden zijn. Maar ook natuurgebieden en (cultuur) landschappen.

Bekijk aanbod Duitsland
Inspireer anderen
Wereldwijd heeft UNESCO circa 700 plaatsen tot werelderfgoed verklaard. In Nederland staan negen locaties op de Werelderfgoedlijst. Het meest bekend zijn waarschijnlijk de Waddenzee, de grachtengordel van Amsterdam en de molens bij Kinderdijk.

UNESCO in Duitsland

Duitsland heeft maar liefst 39 UNESCO bezienswaardigheden. En daarmee staat Duitsland hoog op de lijst met landen die de meeste UNESCO bezienswaardigheden ter wereld hebben. Een extra reden om dit jaar richting Duitsland op vakantie te gaan! U vindt de bezienswaardigheden verspreid over heel Duitsland: van Goslar en Quedlinburg in het noorden tot het prachtige Regensburg in het zuiden. En van de Dom in Keulen en Aken tot aan het Museuminsel in Berlijn. Niet alleen steden en monumenten staan op de lijst, ook diverse fraaie natuurgebieden, waaronder het prachtige cultuurlandschap van de Rijn. Laat u fascineren door de mooiste herinneringen uit onze geschiedenis en ontdek de vele prachtige en indrukwekkende verhalen achter de verschillende highlights.
Onderstaand geven wij u een overzicht van de bekendste UNESCO bezienswaardigheden per regio met daarbij een lijst van de reizen waarbij excursies naar deze UNESCO locaties zijn inbegrepen. Ontdek welke highlights u het liefst zou willen ontdekken en ga mee op reis...!

UNESCO in het noorden van Duitsland

Goslar

Goslar – gelegen in de Harz - is het ideale decor voor een sprookjesfilm. Geniet van prachtige vakwerkhuizen, een pittoresk marktplein en het keizerlijk paleis. Ooit was Goslar niet alleen een keizerstad, maar ook een Hanzestad. Het gotische Rathaus, het voormalige gildehuis van textielhandelaren en vele andere monumenten herinneren aan deze lang vervlogen tijden…

Quedlinburg

Ook de middeleeuwse binnenstad van Quedlinburg - eveneens in de Harz - staat vol prachtige vakwerkhuizen. Het is één van Europa's best bewaarde middeleeuwse renaissance steden en derhalve zeker een bezoek waard! Neem zeker ook een kijkje bij de Quedlinger Schloßberg en de St. Servatius kerk met naar schatting de grootste kerkschatten van Duitsland!

Wittenberg

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis rondom Maarten Luther moet zeker naar Wittenberg gaan. De Slotkerk in Wittenberg werd namelijk wereldberoemd nadat Luther hier in 1517 zijn stellingen op de kerkdeur spijkerde uit protest tegen het katholieke bewind. In de kerk bevindt zich tegenwoordig het graf van Luther. Verder kunt u in Wittenberg een kijkje nemen bij zijn woonhuis en de Stadskerk waar hij jarenlang het geloof verkondigde.

Geïnteresseerd? Boek één van de volgende reizen:

GoslarAutovakantie Harz, Busreis Harz
QuedlinburgAutovakantie Harz, Busreis Harz
Wittenberg - Fietsvakantie langs de Elbe

UNESCO in het westen van Duitsland

Aken en Keulen

Zowel de Dom van Aken als de Dom van Keulen staan op de lijst van UNESCO. Aken vanwege de nauwe verbondenheid met Karel de Grote en de herinneringen die vandaag de dag nog steeds herinneren aan deze lang vervlogen tijden. De Keulse Dom staat op de lijst vanwege de prachtige gotische bouwkunst en de unieke drie Koningenschrijn, die jaarlijks zorgt voor een groot aantallen pelgrims en toeristen. Bent u dit jaar één van hen…?

Rijndal

De Rijn vormde ooit de noordgrens van het Romeinse Rijk en tijdens de middeleeuwen was de Rijnvallei tussen Rüdesheim en Koblenz een zeer invloedrijke regio. De vele imposante burchten, kastelen en fraaie, historische vestingstadjes vertellen verhalen uit deze lang vervlogen tijden. Samen met de steile hellingen met dichte bossen en talrijke wijngaarden een cultuurlandschap dat al sinds 2002 op de lijst van UNESCO vermeld staat.

Trier

Trier was ooit de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk. De Porta Nigra, de Kaiser- en Barbarathermen, het amfitheater en de Romeinse brug getuigen van dit verre verleden. Ook de Dom van Trier is gebouwd door de ooit befaamde keizer Constantijn. De kathedraal weerspiegelt de Europese kunst- en bouwstijlen door de eeuwen heen. Tevens kunt u hier de Tunica Christi bezichtigen, de belangrijkste relikwie van het christendom.

UNESCO in het oosten van Duitsland

Berlijn

Midden in Berlijn ligt het Museuminsel, een eiland in de rivier de Spree. Het  is één van de belangrijkste museacomplexen ter wereld. Hier kunt u kennismaken met maar liefst 6000 jaar historie. De musea zijn een geliefde bezienswaardigheid in Berlijn en vanwege het unieke karakter van het Museuminsel staat het eiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een niet te missen bezienswaardigheid als u richting Berlijn gaat…!

Weimar

Weimar, gelegen in de deelstaat Thüringen, staat met meerdere bezienswaardigheden op de lijst van UNESCO. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de kunst en wetenschap. Schrijvers als Goethe en Schiller zijn nauw met Weimar verbonden. Ontdek de verschillende land-goederen, het Goethe museum en onder meer de huizen waar Goethe en Schiller gewoond hebben.  

Potsdam

Potsdam was eeuwenlang de verblijfplaats van graven en keurvorsten. De prachtige parken en paleizen weerspiegelen nog altijd de grandeur van toen. In totaal vindt u hier meer dan 150 gebouwen die op de lijst van UNESCO staan. Het meest bekend is waarschijnlijk Schloss Sanssouci (dat u ook kunt bezoeken). Een wandeling door het prachtige park langs de vele verschillende bouwwerken is echter even zeer de moeite waard.  

UNESCO in het zuiden van Duitsland

Speyer

Speyer is niet ver gelegen van het zeer bekende Heidelberg, één van de meest toeristische plaatsen in Duitsland. Veel mensen slaan Speyer over op hun reis en dat is jammer. De Dom van Speyer is namelijk UNESCO Wereld-erfgoed. Het is één van de grootste en belangrijkste Romaanse bouwwerken ter wereld en zeer terecht hét symbool van de stad. Geniet tevens van de gezellige oude binnenstad met veel romantische wijnlokalen...

Regensburg

In de UNESCO-werelderfgoed stad Regensburg kunt u eindeloos dwalen door de vele smalle, middeleeuwse en pittoreske staatjes. Regensburg heeft een heel gezellig oud centrum. Ga op zoek naar de imposante Dom, het Alte Rathaus, slot Thurn & Taxis en de vele andere bijzondere bouwwerken uit de 12e eeuw die ervoor gezorgd hebben dat het stadsbeeld van Regensburg voor altijd beschermd moet blijven.

Würzburg

De residentie van Würzburg is één van de grootste en mooiste van Duitsland. Zowel het barokke paleis als de prachtige hoftuinen zijn zeker een bezoek waard. Wie de kans heeft om de residentie van binnen te bekijken moet zeker een kijkje nemen bij het trappenhuis. Hier vindt u de grootste fresco ter wereld! En in de kelders vindt u wellicht wel de mooiste wijnkelder ter wereld…

Geïnteresseerd? Boek één van de volgende reizen:

Speyer autoreis Rijndal, busreis Neckardal
Regensburg Busreis Beierse WoudFietsreis Duitse DonauFietsen Altmuhltal
Würzburg autorondreis Romantische Strasse
Terug naar overzicht
Peter Langhout Reizen maakt gebruik van cookies voor verbetering van uw gebruikservaring, integratie met sociale media en weergave van (gerichte) advertenties. Door onze website verder te bezoeken, stemt u in met het gebruik van onze cookies.