Vakantie Balatonmeer

Wilt u dit jaar eens iets anders dan Toscane, de Spaanse Costa’s, de Italiaanse Bloemenrivièra of Kroatië? Denk dan eens een vakantie aan het Balatonmeer in Hongarije. Met een lengte van zo’n 77 km en een oppervlakte van 592 km2 is het Balatonmeer het grootste meer van Centraal en Oost-Europa. En met bijna 300 km strand één van de meest geliefde zonbestemmingen in dit deel van Europa. Door de Hongaren wordt het Balatonmeer vaak hun eigen “zee” genoemd. En dat is niet verwonderlijk, gezien de grootte van het meer en de vele uitgestrekte stranden. U kunt een lekkere zonvakantie dus goed combineren met mooie excursies in de bijzondere plaatsen als u een busreis Balatonmeer boekt.

Het klimaat rondom het Balatonmeer is zacht Mediterraans en derhalve ook ideaal voor zonliefhebbers. Hier bent u ’s zomers bijna altijd verzekerd van mooi weer. En toch is de temperatuur ook niet snel te warm, zoals in sommige andere Mediterrane landen, zodat u zon en “zee” ook perfect kunt combineren met leuke uitstapjes.

Rondom het Balatonmeer liggen namelijk tal van plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. Denk aan Tihany, Balatonfüred, Héviz en Veszprem. Het zijn slechts enkele van de vele sprookjesachtige namen van plaatsen rondom het meer. Wist u overigens dat de naam “Balatonmeer” feitelijk onjuist is. De laatste lettergreep – “to” – betekent in het Hongaars namelijk al “meer”.

De noordkant van het Balatonmeer is volgens velen het mooist. Het achterland hier is niet - zoals onterecht wel vaak gedacht wordt – kaal en dor. Geen uitgestrekte puszta’s, maar mooi groen en heuvelachtig. Aan de noordkant ligt namelijk het Nationale Park, dat gekenmerkt wordt door veel wijnbouw op de hellingen van de uitgestorven vulkanen. Het toerisme is hier relatief kleinschalig en daardoor ook gemoedelijker dan aan de zuidelijke kant van het meer. U kunt er urenlang wandelen door de bossen en in de vele authentieke dorpen lijkt de tijd soms stil te hebben gestaan. Kijkt u niet verwonderd op als u hier onverwachts een paard en wagen tegenkomt. En geniet tevens van het uitzicht op eeuwenoude kastelen en burchten. Maar aan welke kant u ook op vakantie naar het Balatonmeer gaat, elke kant heeft zijn charme en het zal u er zeker bevallen.

Boekt u bij ons een busreis naar Hongarije en Balatonmeer, dan nemen we u ook graag mee naar de hoofdstad Budapest. Dat ligt niet meer aan het Balatonmeer, maar het is wel goed aan te rijden. Budapest is een bijzondere stad met veel historie en een eigen karakter. Als u in Hongarije op vakantie bent moet u Budapest eigenlijk wel gezien hebben!