Vakantie Frankrijk

Frankrijk is voor veel Nederlanders het ideale vakantieland. Begrijpelijk, want naast het heerlijke klimaat is er de gastvrije bevolking, de beroemde overheerlijke Franse keuken, de rijke cultuur, uitgestrekte wijngaarden, historische steden zoals Parijs, Cannes en Nice en vindt u hier de meest uitgestrekte skigebieden van Europa. Of u nu wilt kennismaken met Parijs, Disneyland Parijs (voorheen Eurodisney), het mysterieuze Lourdes, de bergen van de Pyreneeën of de zonnige Cote d’Azur. Het kan allemaal. De keuze is aan u!

Grensdocumenten

U dient te beschikken over een geldig Nederlands paspoort of een geldige identiteitskaart. Indien daar naar gevraagd wordt, bent u verplicht tot legitimatie.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden wij u aan navraag te doen bij de ambassade. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten. Peter Langhout Reizen kan niet aansprakelijk gesteld worden indien u tijdens de reis niet over de juiste grensdocumenten beschikt. Alle hieruit voortvloeiende kosten zijn voor eigen rekening.

Inentingen

Voor zover bekend zijn vaccinaties niet verplicht; raadpleeg voor actuele informatie de plaatselijke GGD.

Tijdsverschil

Gedurende het gehele jaar is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Frankrijk.

Autozaken

In Frankrijk betalen de mensen in principe geen vaste wegenbelasting. Daarentegen wordt er veel gebruik gemaakt van tolwegen. Op de snelwegen wordt duidelijk aangegeven wanneer u een tolweg nadert. Vlak voor de tolwegen wordt de weg verbreed en kunt u doorrijden tot een van de doorgangspoorten. Bij het begin van een tolweg trekt u een kaartje, dat u bij het verlaten van de tolweg dient in te leveren. Kijkt u van te voren goed welk poortje u moet hebben voor de betaling. Niet bij alle poortjes kunt u bij het verlaten van de tolweg namelijk contant of met uw creditkaart betalen.

Rijdt u op gas, houdt u er dan rekening mee dat de Franse vulnippel voor LPG meestal niet op onze auto’s past. Koopt u daarom in Nederland (bijvoorbeeld bij de ANWB) de speciale verloopnippel. Verder gelden in Frankrijk doorgaans dezelfde regels met betrekking tot parkeren, gebruik van kinderzitjes in de auto, signalering van files en reglementen met betrekking tot pech onderweg.

In verband met enkele Franse wetswijzigingen met betrekking tot het verkeer, willen wij u er graag op wijzen dat alle automobilisten en motorrijders vanaf 1 juli 2012 verplicht zijn om een ongebruikte en direct beschikbare alcoholtest bij zich te hebben! De blaastest (in het Frans: “éthylotest”) moet gecertificeerd zijn en de gebruiksdatum mag niet verlopen zijn. Bestuurders van een voertuig dat is voorzien van een elektronisch alcoholslot (startonderbreker) voldoet ook aan de regels. De regelgeving met betrekking tot de verplichte aanwezigheid van een alcoholtest in voertuigen geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Houdt u er verder rekening mee, dat het verboden is om in Frankrijk te rijden met een alcoholconcentratie van meer dan 0,25 mg per liter.

Verder geldt op de Franse wegen een verbod op signalering van snelheidscontroles via navigatiesystemen. Ook deze regel is van toepassing op alle weggebruikers en dus ook voor u als Nederlandse reiziger.  Net als in een aantal andere Europese landen is het ook in Frankrijk verboden om gebruik te maken van apparatuur waarop de flitslocaties (snelheidscontroles) staan aangegeven. Dit geldt niet alleen voor de radardetectors,  maar vanaf nu ook voor navigatiesystemen die met GPS werken.  Uiteraard mag een navigatiesysteem gewoon gebruikt worden in Frankrijk, maar het is verboden om deze te gebruiken in combinatie met vermelding van vaste en mobiele locaties van snelheidscontroles.

Gaat u in de winter naar Frankrijk, houdt u er dan rekening mee dat in steeds meer landen winterbanden verplicht zijn tussen 1 november en 31 maart. Informeer tijdig naar de voorschriften voor de landen waar u doorheen reist.

Milieuzones & vignetten
Sinds 15 januari 2017 moeten auto’s in Frankrijk bij het binnenrijden van een milieuzone de milieusticker Crit’Air Ecovignet op de ruit hebben. Dit geldt zowel voor in Frankrijk geregistreerde voertuigen als buitenlandse voertuigen. Franse gemeentes kunnen zelf een milieuzone instellen. Binnen deze milieuzone mag u op werkdagen tussen 8.00 en 20.00 uur alleen met uw auto rijden als deze over een milieusticker beschikt. U dient dan in het bezit te zijn van het zogeheten Crit’Air Ecovignet. De leeftijd van de auto, de uitstoot en de energieklasse bepalen in welke van de zes categorieën uw auto valt. Op dit moment zijn o.a. in Parijs, Grenoble, Lyon en Lille milieuzones ingevoerd. U bent zelf verantwoordelijk om voor vertrek van uw reis na te gaan in hoeverre u voor eventuele steden die u tijdens de vakantie wilt bezoeken het milieuvignet nodig heeft. Voor meer informatie over het Crit’Air Ecovignet voor een buitenlandse voertuigen verwijzen wij u naar de website www.crit-air.fr. Voor wat betreft Parijs geldt de verplichting voor het milieuvignet niet wanneer u alleen over de périferique (ringweg) rijdt.

Houdt u er tot slot rekening mee dat vanaf oktober 2018 de eerste zondag van de maand een autoloze zondag is in Parijs. De toegangsbeperkingen gelden tussen 10.00 en 18.00 uur en zijn bedoeld om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Uitzonderingen betreffen het openbaar vervoer.