Vakantie Elzas

In het noord-oosten van Frankrijk, tussen de Vogezen en de bergen van het Zwarte Woud, ligt het fraaie gebied van de Elzas. Door de beschutte ligging tussen de bergen is het een regio met microklimaat. Een goed product van dit klimaat is de Elzasser wijn. Bewonder de Route des Vins en breng een bezoek aan diverse mooie wijndorpjes, zoals Riquewihr. Proef de Elzasser wijn en geniet van de smaakvolle keuken.

De Elzas is ook rijk aan cultuur. Steden zoals Straatsburg en Colmar kunnen niet geschrapt worden uit de geschiedenisboeken en zijn derhalve een bezoek meer dan waard. Ook vandaag de dag is Straatsburg vanzelfsprekend nog een belangrijke stad. Tot 2003 was het immers het hart van de Europese Unie. Maak kennis met deze boeiende stad en geniet van de prachtige omgeving. Heuvelachtige gebieden met bossen, schilderachtige dorpjes en oude burchtruïnes…. Want dat is de Elzas!

Straatsburg
Straatsburg is een stad waar u perfect een aantal dagen kunt rondlopen. Het is een prachtige stad met tal van bezienswaardigheden. Allereerst de fraaie gotische kathedraal, welke op de  Unesco Werelderfgoedlijst staat. De belangrijkste attractie van deze kathedraal is het Astronomisch uurwerk, dat werd gebouwd tussen 1838 en 1842. Om 12.30 uur kunt u er het grote spel meemaken. Echt de moeite waard!

Aan de andere kant van het oude centrum van Straatsburg bevindt zich La Petite France, het best bewaarde gedeelte van de oude stad. Wandel over de Grand Rue naar de Rue du Bain -aux-Plantes en bewonder de historische vakwerkhuizen die vaak meer dan 300 jaar oud zijn. In veel van deze huizen zijn tegenwoordig winkels of restaurants gevestigd. Geniet op een terras van het uitzicht of slenter langs de vele gezellige winkeltjes. Het oude centrum is volledig door water omringd, waardoor het maken van een boottocht ook loont.

In Straatsburg waren ook de eerste instellingen van de Europese Unie. Tot 2003 was het het hart van de Europese Unie. Die functie moet het nu delen met Brussel en Luxemburg. Het loont de moeite om even de gebouwen aan de buitenzijde te bezichtigen. Volg hiervoor de pijlen 'Palais de l'Europe'. In de nabijheid van dit gebouwencomplex bevindt zich o.a. ook het nieuwe gebouw van de rechten van de mens, het “Palais des Droits de l'Homme”. In dit architecturale hoogstandje bevindt zich het Europees Hof.

Colmar
In 1945 was Colmar de laatste vluchthoek voor de Duitsers. Ondanks dat de meeste omliggende dorpen totaal werden vernield, bleef Colmar volledig gespaard. Hierdoor is het historische centrum met de prachtige vakwerkhuizen bewaard gebleven. Wandel door een wirwar van straten en steegjes en bezoek in ieder geval de twee hoogtepunten van de stad: Musée d'Unterlinden en La Petite Venise.

Musée d'Unterlinden
Een voormalig klooster en nu de trots van Colmar. De collectie bevat vooral middeleeuwse schilders en beeldhouwers. Daarnaast zijn er ook meubels, gebruiksvoorwerpen en dergelijke te zien. Het hoogtepunt van uw bezoek is het altaar Isenheimer. Dit meesterwerk is van de hand van de 16de eeuwse kunstschilder Matthias. De panelen staan apart tentoongesteld.

La Petite Venise
Aan de andere kant van de stad ligt 'Klein Venetië'. Daar stroomt het riviertje Lauch. Op de oevers werden huizen gebouwd en deze zijn in de zomer rijkelijk versierd met kleurrijke bloembakken. Vanaf de bruggen in de Bld. St. Pierre en de rue Turenne heeft u een fraai uitzicht !

Obernai
Even voorbij Straatsburg ligt het stadje Obernai. Een zeer mooie marktplaats die echt de moeite loont om even halt te houden. Het is een zeer proper stadje met vestingmuren die voor een deel werden gerestaureerd.