Vakantie Sachsen

Duitse deelstaat Saksen in het oosten van Duitsland. Saksen - of Sachsen - is de ontdekking van de laatste tijd. Steeds meer mensen genieten van de rijke cultuur, de boeiende geschiedenis, de mooie natuur, bruisende steden, gezellige marktstadjes, fantastische kuuroorden en vele attracties en bezienswaardigheden in dit deel van Duitsland. Ook voor liefhebbers van gastronomie is deze bestemming een aanrader. Saksen is werkelijk een bestemming met voor elk wat wils!

De hoofdstad van Saksen is Dresden. U vindt er veel gebouwen uit de renaissance, barok en de 19e eeuw. Niet voor niets wordt Dresden ook wel het “Florence aan de Elbe” genoemd. Een stad die meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Geniet van de prachtige kastelen en villa’s langs de Elbe, het Zwinger Paleis, de bekende Semper Opera en onder meer de Frauenkirche. En wist u dat de kunstcollecties in de musea in Dresden tot de grootste in Europa behoren?

Meer cultuur vindt u in Leipzig. Leipzig is een zeer levendige stad met eveneens fascinerende gebouwen uit lang vervlogen tijden. Daarnaast is Leipzig bekend als muziekstad. Ze dankt haar naam aan Johannes Sebastiaan Bach. Niet voor niets is Leipzig bij veel Duitsers bekend als “Bach-stad”. Maar niet alleen Bach heeft een stempel op de stad gedrukt. Ook grote namen zoals Mendelssohn en Goethe komt u hier tegen. Goethe studeerde ooit in Leipzig en ook Mendelssohn heeft hier gewoond. Het Mendelssohn-Haus kunt u ook nog bezoeken. Andere bezienswaardigheden van deze levendige stad zijn onder meer de Leipziger Messe, de opera, het oude raadhuis en het grootste oorlogsherdenkingsbeeld van Europa, het Völkerschlachtdenkmal.

Karakteristieke marktstadjes
In Saksen liggen  verder diverse karakteristieke marktstadjes, zoals bijvoorbeeld het Chemnitz, Bautzen, Gorlitz en o.a. Zwickau. Chemnitz is de 3e grootste stad van Sachsen en biedt u ook een schat aan cultuur. De bijzondere exposities van kunstverzamelingen zijn vaak opzienbarend en in het centrum kunt u genieten van fraaie Jugendstil architectuur. En bent u geïnteresseerd in de industriële geschiedenis van Saksen? Bezoek dan het industriemuseum in Chemnitz.

Bautzen staat bekend als de stad met de vele torens. Bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse vestingwerken, het historische stadscentrum en het imposante kasteel Ortenburg. In totaal rijzen zo’n 17 torens en bastions uit de stad omhoog.

Ook Gorlitz is een historische stad waar veel te ontdekken valt. Meer dan 4000 gebouwen staan hier onder monumentenzorg! Niet voor niets wordt Gorlitz ook wel de “parel” genoemd. De stad heeft een middeleeuws centrum, waar de rijke historie van de vroegere handelsstad nog duidelijk zichtbaar is.

Zwickau is een aanrader voor muziek- en autoliefhebbers. Muziekliefhebbers kunnen in het geboortehuis van Robert Schumann namalijk alles over het leven en werk van deze componist te weten komen. Autofreaks zullen daarentegen in het August Horch museum veel over de auto-industrie kunnen leren. De binnenstad is fraai gerenoveerd en biedt u ook diverse prachtige bezienswaardigheden!

Het zijn slechts enkele van de bezienswaardige plaatsen, want ook Meissen (de porseleinstad), Freiberg (de zilverstad), Zittau en onder meer Seiffen (de speelgoedstad) zijn de moeite van een bezoek waard.

Elbedal
Naast de vele culturele bezienswaardigheden kunt u in Sachsen natuurlijk ook genieten van de natuur. Het Elbedal is zo’n 18 km lang en loopt van Schloss Ubigau in het noordwesten tot Schloss Pillnitz en het Elbe eiland in het zuidoosten van Dresden. Het gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van prachtige parken, steile wijnbergen, kastelen en historische dorpen.

Het Elbedal is ideaal voor fietsliefhebbers. Langs de oevers ligt een vlak fietspad en onderweg komt u regelmatig een gezellige biertuin, strandje of terras tegen, waar u onbezorgd kunt genieten van de omgeving.