Vakantie Dresden

Dresden is een stad met 800 jaar historie, die haar bezoekers veel te bieden heeft. De stad wordt ook wel eens “Florence aan de Elbe” genoemd, aangezien Dresden met name voor cultuurliefhebbers een perfecte bestemming is.

De rijke geschiedenis van de stad wordt overschaduwd door de grootschalige luchtaanval in 1945. Tijdens deze luchtaanval van de geallieerden werd meer dan 60% van de stad n de as gelegd en kwamen meer dan 35.000 burgers om het leven. De schitterende binnenstad werd geheel verwoest. De ooit zo mooie stad veranderde in een dag in een grote puinhoop.

De oude cultuurstad is echter zorgvuldig gerestaureerd en tot op de dag van vandaag doen de autoriteiten er alles aan om alle schitterende gebouwen in hun oude glorie te herstellen. Dresden is dan ook een stad die voor cultuurliefhebbers niet op de lijst van bezienswaardige steden mag ontbreken.

Bezienswaardigheden Dresden
Dresden is gelegen aan de rivier de Elbe. Hoog boven de Elbe vindt u de Brühlsche Terasse, ook wel het balkon van Europa genaamd. Vanaf de terrassen heeft u een schitterend uitzicht over de rivier en haar omgeving. Op de terrassen vindt u diverse grote gebouwen, waaronder het “Landtag” (parlementsgebouw). Tevens vindt u hier kunstwerken van de beeldhouwer Ernst Rietschel, de architect Gottfried Semper en de schilder Caspar David Friedrich.  

Vlakbij de Brühlsche Terasse ligt de Semperoper (Koninklijke staatsopera), gebouwd door de gelijknamige architect. De opera heeft door branden, bombardementen en de overstroming in 2002 veel schade geleden. Het gebouw is echter geheel gerenoveerd en zeker een bezoek waard.

Dat geldt ook voor de Frauenkirche. De kerk is vanuit alle delen van de stad zichtbaar door de grote koepel. In de 2e wereldoorlog bleef er ook van deze kerk weinig over. In 1994 is men begonnen met de wederopbouw, welke inmiddels is voltooid. De renovatie heeft naar schatting zo’n 130 miljoen euro gekost! Een megaproject dat het resultaat echter meer dan waard is. De kerk is in hoogbarok stijl en met een zeer verrassende akoestiek. Indien u de mogelijkheid heeft om hier het orgel te horen spelen, laat u die kans dan niet voorbij gaan.  Het beroemdste gebouw in Dresden – en tevens de grootste trekpleister van de stad – is ongetwijfeld het Zwinger. De naam Zwinger betekent ‘tussen de muren’, hetgeen verwijst naar de bouw tussen de stadmuren. Neem een kijkje op de binnenplaats en bezoek enkele van de musea die hier gevestigd zijn.  Breng ook een bezoek aan Schloss Pillnitz. Deze prachtige zomerresidentie op de oevers van de Elbe bestaat in totaal uit drie paleizen: het Bergpaleis, het Wasserpaleis en het Neues Palast paleis. Het wordt omringd door een groot park met veel zeldzame bomen, waaronder een meer dan 200 jaar oude Japanse camelia.

Äussere Neustadt - Dresden
Naast de vele bezienswaardigheden in de Altstadt, heeft ook het nieuwe centrum van Dresden diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Wandel door chique straten en nauwe steegjes en geniet van de afwisseling van voorname herenhuizen en half-verborgen binnenplaatsen. Bezoek onder meer het Gründerzeitviertel, dat interessant is vanwege het contrast tussen de prachtig gerestaureerde panden en oude vervallen huizen. Tevens vindt u hier zowel elegante cocktailbars als oorspronkelijke bierlokalen, alsmede specialiteitenrestaurants en cafés voor insiders. Inde Neustadt zijn ook het Japans Paleis, het Jägerhof (het oudste bewaard gebleven renaissancebouwwerk in Dresden) en onder meer Pfunds Molkerei de moeite waard. Pfunds Molkerei is de "mooiste zuivelwinkel ter wereld" zoals men zelf zegt. Het interieur is werkelijk prachtig. En wist u dat vanwege het gigantische aanbod van kaassoorten, de winkel is vermeld in het Guiness Book of Records?

Winkelen in Dresden
Het winkelhart van de stad Dresden wordt gevormd door de Prager Straße, Altmarkt en Wilsdruffer Straße. Er is een ruim aanbod van kleine, gespecialiseerde winkels maar er zijn ook diverse grote warenhuizen die een compleet assortiment aanbieden. Vooral in de Altstadt is het gezellig winkelen. In de Neustadt zijn relatief minder winkels te vinden maar wel meer cafés en restaurants. De bekendste straat in dit deel van de stad is de Königstraße.  

Uitgaan in Dresden
Het nachtleven in Dresden is niet te vergelijken met dat van Berlijn of andere grote Duitse steden.. Desondanks zult u zich hier niet vervelen. Zowel jong als oud kan zich prima vermaken in een van de vele discotheken of theaters. Er is bepaald geen gebrek aan cafés en restaurants maar echte grote discotheken zijn er niet. Wel zijn er veel kleine nachtclubs die tot in de vroege ochtend geopend zijn. Vooral in de Altstadt en Neustadt kunt u leuke kroegentochten houden en uiteindelijk belanden in een trendy club.