Vakantie Oberhausen

Oberhausen ligt vlak over de grens en is vanuit Nederland eenvoudig te bereiken. De stad is bij veel mensen vooral bekend vanwege Centro, het grootste winkel- en vrijetijdscentrum van Europa. Met 70.000 m2 winkelplezier is het een ware attractie voor een ieder die van shoppen houdt. U vindt hier ook Sea Life, waar jong en oud kennis kunnen maken met het leven dat zich soms honderden meters diep in de oceaan afspeelt. Sea Life Oberhausen heeft meer dan 5000 dieren en neemt u mee op een ongelofelijke reis “deep in the ocean”.

Oberhausen is van oorsprong een industriestad en diverse bezienswaardigheden en monumenten verwijzen nog altijd naar dit verleden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Gasometer, die ook in Centro te vinden is. Sinds het aardgas via pijpleidingen naar de plaats van bestemming wordt vervoerd, is deze gas-opslagtank overbodig geworden. Daarom heeft de stad sinds 1988 besloten om er een geheel nieuwe invulling aan te geven. Tegenwoordig is het een tentoonstellingsruimte met een vleugje nostalgie.

Ook de voormalige Zinkfabriek Altenberg is tegenwoordig omgebouwd tot een museum. Hier kunt u een duidelijk beeld krijgen van het harde leven in de vroegere ijzer- en staalindustrie. De fabriek maakt deel uit van het LVR Industrial Museum, dat verdeeld is over zes locaties in het Ruhrgebied.

Een bijzondere vermelding waard is ook de Tanzender Strommast, een 35 meter hoge energiemast die een dansende beweging maakt. Dit kunstwerk heeft Oberhausen te danken aan een internationale kunsttentoonstelling die hier in 2013 plaatsvond.

Altmarkt en Slot Oberhausen
Het hart van het oude centrum van Oberhausen bevindt zich nabij de Altmarkt, waar u ook de “Friedenssäule” staat. Deze zuil herinnert aan de Pruisische overwinning tijdens de Deens-Pruisische Oorlog van 1864 en de Frans-Pruisische Oorlog tussen 1870-1871. Gaat u richting het oude centrum, neemt u dan ook een kijkje bij de Herz-Jesu kerk.

In het oude Oberhausen vindt u ook Slot Oberhausen, waar de stad haar naam aan te danken heeft. Dit voormalige slot van graaf Maximilian Friedrich von Westerholt-Gysenberg werd aan het begin van de 19e eeuw gebouwd en biedt tegenwoordig onderdak aan het kunstmuseum. In de zuidelijke vleugel is tevens het gemeentelijk museum gevestigd.

In de omgeving: Bottrop
Gaat u vanuit Oberhausen naar het nabijgelegen Bottrop? Dan vindt u daar onder meer het bekende pretpark Movie Park, het Alpincenter met de langste indoor skibaan van Europa en o.a. Freizeitpark Schloss Beck bij het gelijknamige Schloss Beck.