Vakantie Eifel

De Eifel is de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen als het om vakantie gaat. En niet voor niets! De Eifel is een prachtig, bosrijk gebied met talloze wandel- en fietsmogelijkheden en een unieke natuur. En dat op slechts een paar uur rijden van Nederland. De Eifel ligt namelijk in de 3-landen hoek van Duitsland, België en Luxemburg. Een prima bestemming voor een heerlijk weekendje weg!

Natuur in de Eifel
De Eifel is van oorsprong een vulkanisch gebergte. “Vulkanen?”, zult u zeggen, “die zijn toch alleen op Sicilië en in IJsland?”. Niets is minder waar. Ook de Eifel heeft vulkanen, al verdween de laatste activiteit tienduizend jaar terug. Het roodbruin en zwarte gesteente, vulkaankegels en perfect ronde meren (Maaren geheten) zijn een uniek verschijnsel in de Eifel. Vooral de omgeving rond Daun is een geologisch paradijs! En de Mosenberg in de Eifel is een schoolvoorbeeld qua vulkaan. Steile wanden, gestolde lavastromen en het enige echte kratermeer ten noorden van de Alpen!

Het puur vulkanische gedeelte van de Eifel is weliswaar klein vergeleken met de rest van de streek. U vindt er ook uitgestrekte natuurparken, die vaak doorlopen tot in België en Luxemburg. De bossen worden afgewisseld met riviertjes, akkers en weiden en her en der ook wat wijnbouw. Het is een waar wandeleldorado voor een ieder die er van houdt om heerlijk te dwalen, te genieten van de stilte en om vervolgens lekker te gaan eten in een van de vele gezellige stadjes. Bezoekers verbazen zich overigens vaak over het feit, dat zelfs in de kleinste dorpen de oude gebouwen zo prachtig zijn gerestaureerd en opgeknapt. Een reden te meer om deze streek te ontdekken!

Wandelroutes door de Eifel
De Eifel staat bekend als een van de meest ongerepte wandelgebieden van Duitsland. U vindt er diverse wandelroutes, waaronder de 300 km lange afstandsroute “Eifelsteig”. Ook het Lieserpad is zeer de moeite waard. Deze wandeltocht leidt u langs de flanken van het diep ingesneden Lieserdal. Al wandelende kunt u genieten van absolute stilte. Het smalle wandelpad slingert soms hoog boven de kronkelende rivier, dikwijls langs nauwe doorgangen en langs fraaie rotsformaties. Vervolgens daalt het pad weer af naar het diepe dal van het snelstromende water om vervolgens weer omhoog te gaan naar een fraai uitzichtpunt, hoog boven de bossen. Vanaf het uitzichtpunt kunt u de 2 burchten van Manderscheid zien liggen. Werkelijk adembenemend!

Of wandel naar de Windsbornkrater, het enige echte bergkratermeer ten noorden van de Alpen. Vanaf een uitzichttoren boven het Meerfelder heeft u een prachtig uitzicht! En ook het gebied rondom de Mosenberg vulkaan bij Manderscheid – welke maar liefst 4 kraters telt – is de moeite waard. Van één van deze kraters is de ringwal doorbroken door een lavastroom, die zich 1,5 kilometer dalwaarts uitstrekt.

Fietsen in de Eifel
Met zoveel wandelroutes is het bijna vanzelfsprekend, dat de Eifel ook een zeer uitgebreid netwerk aan fietsroutes kent. Het landschap van het “Mittelgebirge” biedt u een mix van ontspannen fietsen, klimmen, dalen en gevarieerde uitgezette routes. Indien u een fietsliefhebber bent, raden wij u dan ook aan om de fietsen mee te nemen!

Bezienswaardigheden Eifel
Naast de prachtige natuur heeft de Eifel natuurlijk ook diverse bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. We noemden u al de burchten van Manderscheid. Hier hebben in de Middeleeuwen de “Heeren van Manderscheid” (vertegenwoordigers van het machtige hertogdom Luxemburg) gevochten tegen de vertegenwoordigers van de Kurfürsten en Aartsbischoppen van Trier. Tijdens een bezoek aan de burchten proeft u de bijzondere atmosfeer van lang vervlogen tijden. U hoort de verhalen over macht, ridders, gevechten, treurende jonkvrouwen en het Middeleeuws gelag.

Eveneens de moeite waard is het barokke Slot Weilerbach, dat in de omgeving van Bollendorf ligt. En wat dacht u van Burg Eltz? De mooiste Duitse Burcht, de sprookjesburcht, zoals Burg Eltz ook wel wordt omschreven. Of de Abdij Maria Laach, gelegen nabij Andernach. De abdijkerk geldt als een van de belangrijkste bouwwerken in Staufische stijl en de plaatsnaam “Laach” dankt zijn naam aan het daar gelegen vulkanische meer.

Eveneens aan de Elz gelegen is het betoverend mooie vakwerkstadje Monreal. De met bloemen versierde vakwerkhuizen en de kenmerkende ruines van burchten zouden zo het decor kunnen vormen voor een romantische film. En met de auto zijn steden als Koblenz, Trier, Cochem en Wittlich natuurlijk ook snel te bereiken. Elk van deze steden is zeker een bezoek waard! Of breng eens een bezoek aan een wijnboer en geniet van een heerlijke proeverij. En bent u een Formule 1 liefhebber? Dan is een bezoek aan het racecircuit van de legendarische Nürburgring en het eraan verbonden themapark ‘Erlebniswelt’ echt iets voor u. U ziet het: mogelijkheden genoeg. Dus wacht niet langer en reserveer snel uw vakantie naar de Duitse Eifel!